Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju obilježava 30. godišnjicu

Preporučujemo

Povodom 30 godina postojanja Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Univerziteta u Sarajevu u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je pres-konferencija.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je naglasio da je Univerzitet u Sarajevu ponosan što u svom sastavu, u punopravnom članstvu, ima Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. “Ono zbog čega smatram da posebno trebamo biti ponosni kao institucija jeste činjenica da je ovaj institut u proteklih 30 godina otvorio mnoga vrata za nauku Bosne i Hercegovine iz oblasti molekularno-genetičkih istraživanja“, naveo je rektor Škrijelj, ukazavši na činjenicu da je Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju svoju naučnu djelatnost u oblasti biljne, animalne i humane molekularne genetike podigao do tog nivoa na kvalitativnoj ljestvici čime je ovaj institut svrstan među najprestižnije institucije na Balkanu i šire.

- -

Perspektiva i budućnost

“Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju sa svojim ljudskim resursima predstavlja najznačajniju okosnicu Univerziteta u Sarajevu u istraživanjima u oblasti genetike i molekularne biologije. U danima kada obilježava 30 godina svoga postojanja izražavamo ponos na ovaj institut koji je Bosnu i Hercegovinu uključio u neke značajne međunarodne institucije“, naveo je rektor Škrijelj te dodao:

“Ovaj institut jeste perspektiva i budućnost Univerziteta u Sarajevu, a molekularna istraživanja koja se vrše u ovom institutu predstavljaju jednu od najizdašnijih oblasti istraživanja danas u svijetu.“

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju je bitan element u naučnoj i nastavnoj djelatnosti, kao nastavno-naučna baza usvajanja praktičnih vještina koje budući naučnici u oblasti prirodnih, biomedicinskih i biotehničkih nauka stječu u laboratorijama Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju.

- -

Govoreći o historiji, misiji i planovima Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, direktor Naris Pojskić je naveo da se u proteklih 30 godina Institut pozicionirao kao jedan od ključnih naučnih subjekata u Bosni i Hercegovini u svojoj oblasti.

“Osnovan je sa ciljem razvoja biotehnologije na bazi genetičkog inženjerstva, kao i molekularne biologije i genetike općenito. Tokom 30 godina prošao je različite faze: od osnivanja, nabavke opreme i edukacije prve generacije naučnoistraživačkog kadra, zatim intenziviranja naučne aktivnosti, zastoja razvoja u periodu 1992–1995. Nakon 1995. godine počinje period mukotrpne fizičke obnove devastiranih laboratorija, moderniziranja istraživačke opreme, edukacije novog i mladog istraživačkog kadra, a zatim se kreće na put dostizanja naučnih i tehnoloških ciljeva. Institut se 2013. godine vraća u svoje prirodno naučno okruženje, a to je Univerzitet u Sarajevu, gdje kao organizaciona jedinica ima poseban zadatak razvoja multidisciplinarnih pristupa u razvoju molekularno-biološke tehnologije“, istakao je direktor Pojskić te naglasio da je Univerzitet u Sarajevu svojedobno prije više od 30 godine bio i inicijator osnivanja Instituta.

Tokom proteklog perioda novi razvojni pravci kao i promijenjena situacija kada je u pitanja industrijska proizvodnja u našoj državi doveli su potrebe restrukturiranja Instituta, te direktor Pojskić navodi da su vizija i misija Instituta ostale nepromijenjene, a to je usvajati i razvijati savremene molekularne tehnologije kroz razvojne i naučnoistraživačke projekte i činiti ih dostupnom našoj društvenoj zajednici.

“Kada se od nas tražilo, naše znanje smo stavili u službu naše zajednice, bilo da je u pitanju DNK identifikacija nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, ili podrška različitim agencijama i organima svih nivoa naše države. U saradnji sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe učestvovali smo u DNK identifikaciji nestalih u Bosni i Hercegovini, što je postao svjetski tehnološki standard u personalnoj DNK identifikaciji. Kroz svoj rad razvijamo tehnološka uputstva za različite agencije koje se bave kontrolom hrane, a svojim naučnim i stručnim znanjem podržavamo razvoj naše male privrede bazirane na komparativnim poslovnim prednostima. Vrlo često razvijamo personalizirane DNK analize po potrebi državnih organa, nevladinih udruženja, pa čak i pojedinaca“, istakao je direktor Pojskić te ukazao i na činjenicu da su naučna i stručna validnost prepoznati i van okvira naše države.

Edukativna uloga

Prema istraživačko-razvojnoj strategiji za inovacije regiona Zapadnog Balkana naručenoj od Svjetske banke 2013. godine, Institut je prepoznat kao jedina naučno-razvojna institucija u Bosni i Hercegovini koja daje ugovorene istraživačke usluge na međunarodnom nivou. Također, Institut je afilijacijski centar Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, meritorne međunarodne organizacije.

Podsjetivši na edukativnu ulogu Instituta, prof. dr. Kasim Bajrović, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja jubileja, naglasio je da Institut učestvuje u realizaciji nastave na prvom, drugom i trećem ciklusu, a realizira se i doktorski studij zajedno sa Odsjekom za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, gdje se u okviru Instituta realiziraju na desetine doktorskih disertacija kako za studente Univerziteta u Sarajevu tako i za studente univerzitetā u Banjoj Luci, Mostaru i Bihaću.

Profesor Bajrović je predstavio i bogat trodnevni program obilježavanja jubileja, koji će biti upriličen od 26. do 28. februara i u okviru kojeg će biti predstavljeno trideset godina aktivnog djelovanja na polju genetike, genetičkog inženjerstva i biotehnologije.

“Ovaj za nas veoma važan jubilej, 30 godina aktivnog djelovanja na polju genetike, genetičkog inženjerstva i biotehnologije, obilježit ćemo bogatim sadržajima. Prvi dan ćemo imati priliku poslušati javno predavanje INGEB-ovog saradnika, bivšeg mladog istraživača, prof. dr. Zorana Galića, koji dolazi sa prestižnog američkog univerziteta UCLA iz Los Angelesa. On će govoriti o svojim iskustvima u radu sa matičnim ćelijama i njihovoj adaptaciji za upotrebu u liječenju imunoloških poremećaja i bolesti poput AIDS-a.

Drugog dana, 27. februara, bit će upriličena promocija INGEB-ovih izdanja publiciranih u posljednjih pet godina. U pitanju su knjige i praktikumi ‘Bioantropologija: Rod Homo u prostoru i vremenu’, ‘Laboratorijske tehnologije u molekularnoj biologiji’, ‘Aplikativna bioinformatika – praktikum’, ‘Genotoksikologija’ i ‘Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju’ (2. izdanje), te jubilarne monografije ‘Prvih 30 godina Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu’.Trećeg dana, 28. februara, bit će upriličena svečana jubilarna akademija za naše saradnike na kojoj će biti prezentiran promotivni film o Institutu i dodijeljene nagrade pojedincima i institucijama koje su dale izuzetan i trajan doprinos razvoju i afirmaciji INGEB-a“, naveo je profesor Bajrović.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...