Inzko u New Yorku tražio pomoć SAD i EU za BiH

Preporučujemo

Tokom posjete Washingtonu i New Yorku, gdje će pred Vijećem sigurnosti UN-a predstaviti 53. redovni izvještaj o provedbi mira u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ukazao je da SAD i EU trebaju pomoći Bosni i Hercegovini kako bi prevazišla teškoće.

Visoki predstavnik je naglasio važnost angažmana EU i SAD kako bi pomogli domaćim političarima da dođu do rješenja za provođenje odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

- -

On je rekao da je “ovo pitanje vodeći politički prioritet za domaće aktere. Opći izbori u oktobru, kao i njihovi rezultati, moraju biti provedeni u najboljem redu i bez ometanja kako se BiH ne bi suočila sa daljim kašnjenjima kada su u pitanju prijeko potrebne reforme”, prenosi BHRT.

Visoki predstavnik je istaknuo i negativnu retoriku koja dodatno truje i otežava ionako napetu predizbornu atmosferu.

“U nedostatku iskrene želje da se bave pitanjima koja su od istinskog značaja za svakodnevni život građana, političari siju razdor i koriste štetnu retoriku u nastojanju da dobiju poene u predizbornoj kampanji. Potrebe građana su svima poznate. Oni žele bolji život, ekonomski prosperitet i da im djeca ostanu i rade u BiH”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik će se u New Yorku sastati sa ambasadorima nekoliko stalnih misija pri UN-u i visokim zvaničnicima UN-a, uključujući i predsjednika Generalne skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i generalnu podsekretarku UN-a, Rosemary DiCarlo.

- -

Visoki predstavnik će se, kako je planirano, obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u utorak, 8. maja.

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...