Potvrđena presuda: Saši Savanoviću 8 godina zatvora za zločine u Mostaru

Preporučujemo

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Saša Savinović osuđen na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. u Mostaru, piše BIRN.

Prema prvostepenoj presudi iz oktobra 2017. godine, Savinović je, kao pripadnik Antiterorističke grupe (ATG) “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, od maja 1993. do kraja iste godine učestvovao u progonu čineći ubistva i prisilno preseljenje civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

- -

Savinović i još trojica vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kako stoji u presudi, 15. jula 1993. upali su u stan Nade Frenjo i drugi prostor u kome su se nalazile S-1, Hatidža i Elvedina Kajtaz i jedna beba, te ih izveli. Jedna osoba, prema presudi, uspjela se spasiti, a tijela ostalih, među kojima i bebino, nađena su otprilike pola sata kasnije na Bijelom brijegu.

Prema prvostepenoj presudi, Savinović je upao i u stan u kojem su živjeli S-2, S-3 i njihova majka. Nasilno ih je iz stana izveo na liniju koja je razdvajala HVO i Armiju Bosne i Hercegovine (ABiH). Pucajući oko i iznad njih zajedno s drugim vojnicima HVO-a, natjerao ih je da bježe na istočnu stranu grada, dio pod kontrolom ABiH, navodi se u presudi.

Protiv prvostepene presude Suda BiH žalbu je izjavila Odbrana optuženog i to zbog povreda krivičnog postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da Apelaciono vijeće žalbu usvoji i presudu preinači, na način da optuženog u cjelini ili djelimično oslobodi optužbe, odnosno da mu izrečenu kaznu ublaži.

Tužilaštvo BiH je dostavilo odgovor na žalbu Odbrane, s prijedlogom da Apelaciono vijeće odbije žalbu kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu, što je Apelaciono vijeće i učinilo.

- -

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...