Iran planira konferenciju o Afganistanu, pozvana i Rusija

preporučujemo

Iran planira iduće sedmice u Teheranu održati regionalnu konferenciju o političkoj budućnosti i sastavljanju nove vlade u Afganistanu, objavilo je danas ministarstvo vanjskih poslova.

– Na konferenciji u srijedu, 27. oktobra, učestvovat će ministri vanjskih poslova susjednih zemalja i predstavnik Rusije – kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Khatibzadeh.

Iran će se na sastanku zauzeti za sastavljanje vlade koja će uključiti sve političke opcije, “uključujući talibane”.

Iran želi da u Afganistanu zavlada mir, a ne nasilje i terorizam i zbog toga bi susjedne zemlje trebale stati uz afganistanski narod, rekao je najavljujući sastanak na konferenciji za medije u Teheranu.

U Iranu se razlikuje mišljenja o talibanima pa neki politički krugovi vjeruju da se talibanski pokret promijenio zadnjih godina, a drugi tvrde da su nedavni događaji pokazali baš suprotno.

Pročitajte:  Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo dokument koji predstavlja kontraargumentaciju publikaciji NATO saveza

Najnovije

Krvavi pohod u BiH: Dvije osobe izbo nožem, a treću zatvorio u podrum

Banjalučka policija uhapsila je D. N. iz Banje Luke zbog sumnje da je počinio tri krivična djela tjelesna povreda i krivično djelo protivpravno...