Island: Davanje većih plaća muškarcima, nego ženama je ilegalno!

Preporučujemo

Island je postao prva država na svijetu u kojoj je ilegalno davati muškarcima veće plaće nego ženama, javljaju svjetski mediji.

Prema novom zakonu, tvrtke i vladine agencije s više od 25 zaposlenika morat će dobiti certifikate za jednakost u plaćama, a oni koji to ne uspiju bit će prisiljeni platiti kazne.

“Radi se o mehanizmu koji će osigurati da muškarci i žene budu jednako plaćeni za iste poslove”, izjavila je Dagny Osk Aradottir Pind, članica odbora Islandskog udruženja za prava žena.

Novi zakon stupio je na snagu u ponedjeljak, a najavljen je na Dan žena prošle godine. Dobio je podršku koalicijske vlade i opozicije u parlamentu, u kojem žene čine 50 posto članstva.

“Smatram da ljudi sada počinju shvaćati da je nejednakost u plaćama sistemski problem koji moramo rješavati novim metodama”, rekla je Aradottir Pind za Al Jazeeru.

Svjetski ekonomski forum (WEF) proglasio je Island vodećom zemljom u borbi za jednakost spolova već devetu godinu zaredom, a vlada je obećala iskorijeniti nejednakost u plaćama do 2022. godine.

(IndexBH)

Najnovije

Zatvori maksimalne sigurnosti: Evo gdje bi Jovica Stanišić i Franko Simatović mogli izdržavati kaznu

Presudom koju je donio Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), bivši direktor Savezne državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišić i...