Ispraćen na vječni počinak: Sarajevo se oprostilo od Sabahudina Bahe Kurta

Preporučujemo

Doajen bosanskohercegovačke muzičke scene Sabahudin Baho Kurt sahranjen je danas na gradskom mezarju Vlakovo, piše Oslobođenje.

Otišao je veliki čovjek i prijatelj, a na vječni počinak su ga ispratili porodica, brojne kolege i prijatelji. Došli su da klanjaju dženazu i da se posljednji put oproste od voljenog Bahe.

- -

Ovaj velikan muzičke scene je prvi bh. pjevač koji je predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu 1964. godine s pjesmom “Život je sklopio krug”. Nakon Eurosonga uslijedili su brojni nastupi u inostranstvu, među kojima je i 17 turneja po Sovjetskom savezu.

Pjevao je pop, starogradsku pjesmu, ali i sevdalinku. Njegove pjesme “Mala Sarajka” i “Oj, sevdahu, što si težak” i danas su rado slušane. Sabahudin Kurt završio je gimnaziju, a kao omladinac je igrao za sarajevski Fudbalski klub Romanija, radio je u banci i učestvovao u organizaciji Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Osim toga, glumio je u antologijskoj humorističkoj seriji “Karađoz”.

Srčani udar doživio je 2007, kada mu je ugrađen bajpas i narušeno zdravlje. Nakon infarkta i operacije povlači se sa muzičke scene.

Najnovije

Nezavisni operator sistema u BiH saopćio ko je krivac za nestanak struje u petak

Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOS) saopćio je informacije o uzroku nestanka struje u BiH i drugim...