Obilježena 15. godišnjica prvog ukopa žrtava srebreničkog genocida

Preporučujemo

U Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici danas je obilježena 15. godišnjica prve dženaze i ukopa prvih identificiranih žrtava genocida. Tada je ukopano 600 žrtava, piše NAP.

Na spomen – obilježje cvijeće su položili i počast žrtvama odali predstavnici Memorijalnog centra Potočari, udruženja preživjelih žrtava genocida, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, te predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković.

- -

Prije 15 godina otvoren je Memorijalni centar Potočari. Otvorio ga je bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton.

Do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, a 11. jula ove godine na 23. godišnjicu od genocida bit će ukopano više od 20 žrtava.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ pozvala je sve one koji znaju gdje su masovne grobnice da to kažu. Ona napominje da brojne majke nisu pronašle kosti svojih muževa, sinova, braće.

– Neće biti pravde sve dok ne budu kažnjeni počinioci zločina, i sve dok žrtve ne budu identifikovane i ukopane – rekla je Subašić.

Najnovije

Hutba povodom Dana Armije RBiH: Imati svoju državu i slobodu neprocjenjivo je blago

  U hutbi Rijaseta Islamske zajednice povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, koju je napisao bataljonski imam Ammar ef....