Istraživanja: Emisije CO2 jednake kod mikrovalnih pećnica i auta

Preporučujemo

Čini se bezopasno ubaciti neko jelo u mirkovalnu da se ugrije ili odledi, ali evropske mikrovalne pećnice emituju jednako ugljendioksida (CO2) kao sedam miliona automobila, pokazala su zadnja istraživanja.

Studija University of Manchester mjerila je emisije ugljendioksida, koji je glavni gas odgovoran za klimatske promjene, u svakom stanju mikrovalne – od proizvodnje do odlaganja kao otpada.

- -

“Potrošnja električne energije kod mirkovalne je ta koja ima najveći utjecaj na okoliš”, kažu autori, koji su izračunali kako emisije od korištenja 19 ovih uređaja tokom godine su iste kao da koristimo auto.

Svake godine se sve više vrsta mikrovalnih proda u Europskoj uniji – prodavači očekuju da će do kraja decenije ovaj broj dostići 135 miliona.

Profesor sa University of Edinburgh David Reay rekao je za The Guardian kako šteta koju prave mikovalne je i dalje polovična nego kao ona koju prave auta.

“Postoji 30 miliona auta u Velikoj Britaniji i oni sigurno emituju mnogo više CO2 nego mikrovalne u EU. Zadnji podaci pokazuju kako su auta u ovoj zemlji emitovala oko 69 miliona tona CO2 u 2015. godini, što je za 10 puta veća količina od nove studije koja nam je ponuđena”, rekao je Reay.

- -

Nova istraživanja također otkrivaju kako se životni vijek ovih uređaja smanjio na sedam godina. Očekuje se da će do kraja decenije biti bačeno 16 miliona mikrovalnih svake godine.

Voditelji istraživanja navode da su potrebne nove regulative za zaštitu sredine.

“Moja mikrovalna trenutno ne vrši veliko zagađivanje. Pokvarena je, čeka u ćošku da shvatim koje je najbolje mjesto da je recikliram”, humoristično je zaključio jedan od istraživača Simon Bullock.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

Najnovije

Bečarević: Direktni strujni udar Vlade FBiH i Uprave JP EPBiH na višečlane porodice u Federaciji BiH

Za NAP piše: Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Nakon "detaljnih" obrazloženja kojima nas bombarduje JP Elektroprivreda BiH, a sve...