Italijanski penzioner svaki dan na plažu nosi uramljenu sliku pokojne supruge

Preporučujemo

Italijanski penzioner koji je privukao pažnju jer svaki dan na plažu nosi sliku pokojne supruge, progovorio je prvi put za medije.

Giuseppe Giordano (70) iz Gaete prije sedam godina izgubio je suprugu Idu (50). Od tada gotovo svakodnevno odlazi na obalu noseći njenu uramljenu sliku.

- -

Kaže kako još je vjeruje koliku je količinu ljubavi dobio putem društvenih mreža.

“Ponesem fotografiju Ide jer na taj način osjećam da je tu i da nisam sam. Volim svaki dan otići na more jer mi to vraća uspomene. Vrlo sam iznenađen ljubavlju i divljenjem ljudi na društvenim mrežama. Nisam htio nadahnuti nikoga, samo nisam htio da ostanem sam. Moja supruga mi je bila sve. Mlađe generacije se ne odnose prema ljubavi kao što smo mi nekad radili. Pripadam generaciji kojoj su ljubav i osjećaji predstavljali sve”, rekao je Giuseppe, prenosi Metro.

A sve je počelo kada je Giorgio, vlasnik obližnje picerije, objavio fotografiju Giuseppea na Facebooku. Slika je za kratko vrijeme sakupila 7.000 pregleda.

Saznao je da je Giuseppe upoznao Idu preko zajedničkih prijatelja kada je imao samo 15 godina, u vrijeme kada su djevojčice smjele izlaziti samo sa starijim sestrama ili rođacima.

- -

Giuseppe je počeo raditi kao radio inženjer, najprije u Milanu, a zatim u Rimu. Par se oženio 1969. godine. Godinu ranije, u vrijeme dok je Giuseppe još bio vojnik, dobili su prvo dijete, Maria. Kasnije su dobili još dvoje djece.

Ali, Ida je oboljela od raka i nakon samo godinu dana preminula. Desilo se to 2011. godine.

Giuseppe od tada posjećuje plažu koja je nekoć bila mjesto gdje je par, koji je zajedno proveo 50 godina, odlazio. Potom odlazi na ručak sa sinom, a popodne odspava sa slikom svoje voljene.

Kaže kako je obavljanje ovih rituala način da nekako “zadrži” Idu u životu.

Dirnut njegovom pričom, lokalni muzičar Carmine Bevilacqua napisao je pjesmu u njegovu čast.

“Kada sam ga vidio bio sam siguran da tu postoji velika ljubavna priča. Muškarci poput njega više ne postoje. Apsolutno sam razumio njegovu bol i bio vrlo tužan zbog njega. I sam sam ostao bez dvojice braće i sina od pet mjeseci, pa znam kroz šta prolazi”, rekao je Giorgio.

“Mislim da je svako na ovom svijetu u nekom trenutku izgubio posebnu osobu. Svako od nas ima ovakve trenutke žalosti, samo je Giuseppe imao hrabrosti i dostojanstva da to i pokaže”, dodao je.

M. I.

Najnovije

Veliki požar na brdu Žuč iznad Sarajeva: Zbog nepristupačnog terena vatrogasci pješke idu na požarište

Večeras je na brdu Žuč iznad Sarajeva došlo do velikog požara koji još uvijek nije ugašen, potvrđeno je za...