Iz KFOR-a se oglasili nakon zahtjeva da se vojska Srbije vrati na Kosovo

Preporučujemo

KFOR se oglasio saopštenjem u kojem se navodi da “trenutno analiziraju nedavni zahtjev Vlade Srbije” za vraćanje do 1.000 pripadnika srbijanskih snaga sigurnosti na Kosovo po Rezoluciji 1244.

Iz KFOR-a dalje navode da će nastaviti “pružati bezbijedno okruženje i slobodu kretanja koja podstiče produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da kreiraju dugoročna, održiva rješenja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu”.

- -

“Misija KFOR-a koju vodi NATO sastoji se od više od 3.700 pripadnika osoblja iz 27 zemalja, uključujući NATO saveznike i partnere posvećene osiguranju bezbijednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1244 iz 1999. Kao takva, uloga KFOR-a i dalje je fundamentalna za trajnu sigurnost širom Kosova i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana”, piše u saopštenju, prenosi Blic.

Kako je istaknuto, KFOR je nedavno “pojačao prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih bezbijednosnih razloga”.

“To se pokazalo kao izuzetno uspješna aktivnost, u velikoj mjeri zahvaljujući produktivnoj i zahvalnoj saradnji Vlade Crne Gore, načelniku srbijanskog Generalštaba, institucija na Kosovu, misije vladavine prava koju predvodi EU. Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno, imajući u vidu nedavne izvještaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u okviru demonstracija”, navode iz Kancelarije za odnose sa javnošću KFOR-a.

Dalje se ističe da “KFOR redovno izvodi vježbe, osmišljene da testiraju sposobnosti i održavaju neophodan nivo operativne spremnosti neophodan za nastavak ispunjavanja dužnosti snaga”.

- -

Najnovija vježba održana 19. decembra 2022. godine u kampu Novo Selo i sprovedena je da se obuče i testiraju sposobnosti jedinica KFOR-a da garantuju slobodu kretanja korišćenjem raspoloživih sredstava (teška logistička vozila i inžinjerska sredstva).

“Zbog složenosti trenutnog radnog okruženja, najvažnije je da se ovi sistemi i sposobnosti testiraju jer ublažavaju kolektivni rizik ako se budući politički sporazumi ne mogu ispuniti. Mnogo je aktera na terenu posvećenih napretku, ali KFOR ostaje na oprezu i spreman da reaguje. Spremni smo da intervenišemo, ako bude potrebno, da bismo spriječili eskalaciju, u skladu sa našim mandatom UN-a”, poručuju iz KFOR-a.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...