Iz SDA poručuju: Tvrdnja Dragana Čovića da ne postoji federacija kantona nije tačna

preporučujemo

Apsolutno je netačna danas izrečena tvrdnja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić  “jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda”.

U zahtjevu podnesenom Ustavnom sudu BiH g. Ljubić samo je osporio usklađenost sa Ustavom BiH određenih odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. G. Ljubić nije osporio niti jednu odredbu Ustava Federacije BiH, čak ni one odredbe Ustava Federacije BiH na kojima se temelje odredbe Izbornog zakona BiH koje je osporio, poručuju iz SDA.

Odlučujući po zahtjevu g. Ljubića, Ustavni sud BiH se u svojoj odluci uopšte nije mogao baviti, niti se bavio uređenjem i organizacijom Federacije BiH.Ustavni sud BiH je samo djelimično prihvatio zahtjev g. Ljubića te je zaključio da neke od odredbi Izbornog zakona BiH koje je g. Ljubić osporio nisu u skladu sa Ustavom BiH. Članom 1. stav 2. Ustava Federacije BiH je utvrđeno da “Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao  konstitutivni narodi, zajedno  sa ostalima, i građani Federacije BiH ravnopravno uređuju Federaciju BiH”, a članom 2. Ustava Federacije BiH izričito je utvrđeno da se “Federacija BiH sastoji od federalnih jedinica (kantona)”.

Pročitajte:  Čović optimističan: Vjerujem da možemo dogovoriti izmjene Izbornog zakona

Iz navedenih odredbi Ustava Federacije BiH i pravnim laicima je jasno da je Federacija BiH federacija kantona koju ravnopravno uređuju svi građani Federacije BiH: Bošnjaci, Srbi, Hrvati zajedno sa svim ostalim građanima Federacije BiH koji nisu pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda.Podsjećamo da su navedene odredbe sadržane u Ustavu Federacije BiH koji je donijela Ustavotvorna skupština  Federacije BiH 30. marta 1994. godine, te da su te odredbe utemeljene na odredbama Okvirnog sporazuma o Federaciji BiH koji je zaključen 1. marta 1994. godine u Vašingtonu, saopšteno je danas iz SDA.

Pročitajte:  Nakon kafe u Parlamentu, Izetbegović: S Dodikom jedan na jedan; Špirić: Drugarski razgovor

Najnovije

Podignuta optužnica protiv Mostarca zbog krivotvorenja novca

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Hadžiavdić Aldina, zvanog ”Hadžo” i “Alda”, rođenog 1993. godine u Mostaru, zbog...