Izbori u Ukrajini: Vodi komičar poznat po ulozi predsjednika

Preporučujemo

Komičar Volodimir Zelenski pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora u Ukrajini.

Prema izlaznim anketama, Zelenski, poznat po ulozi predsjednika u jednoj popularnoj TV seriji, osvojio je 30,4 odsto glasova, a drugi je aktuelni ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sa 17,8 odsto.

- -

Bivša premijerka Julija Timošenko osvojila je 14,2 odsto glasova i odmah osporila rezultat izbora navodeći da je, prema anketama njenog štaba, ona druga poslije Zelenskog.

Centralna izborna komisija je saopštila da je anketa zasnovana na rezultatima glasanja do 18 sati po lokalnom vremenu.

Porošenko je poslije zatvaranja biračkih mjesta rekao da su izbori, na kojima su Ukrajinci birali između 39 kandidata, bili slobodni i u skladu sa međunarodnim standardima.

Zelenski, koji nema nikakvo političko iskustvo, rekao je ranije u nedjelju da je optimista.

- -

“Počinje novi, normalan život, bez korupcije i mita – život u novoj zemlji naših snova”, rekao je Zelenski koji pokušava da pridobije podršku birača nezadovoljnih duboko ukorijenjenom korupcijom u zemlji.

Porošenko je prema predizbornim anketama imao podršku samo 13,7 odsto glasača. Njegovi protivnici ga optužuju za kupovinu glasova, naročito u manjim gradovima. Ukrajinski predsjednik je međutim poslije glasanja rekao da je fer glasanje ključno za napredak Ukrajine.

“To je apsolutno neophodan uslov za naš napredak i povratak Ukrajine u porodicu evropskih zemalja i za naše članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u”, naglasio je Porošenko koji se zalaže za evroatlantsku integraciju zemlje, dok istovremeno jača vojsku koja se na istoku zemlje boriv protiv seperatista, koje podržava Rusija.

Ukrajinski predsjednik, koji je stekao bogatstvo zahvaljujući proizvodnji čokolade “Rošen i zbog toga dobio nadimak “kralj čokolade”, sebe je predstavio kao nekog ko će sprečiti da Ukrajini ponovo bude podređena Rusiji.

Međutim, reforme ključne za priliv strane pomoći se ne sprovode, u sukobima u istočnom regionu Donbas je za pet godina poginulo 13 hiljada ljudi, a raste i nezadovoljstvo zbog lošeg životnog standarda i rasprostranjene korupcije. Sve to je doprinijelo rastu popularnosti Volodimira Zelenskog.

Timošenko je izabrana za premijerku 2004. godine. Uhapšena je 2011, zbog optužbi za zloupotrebu položaja, a oslobođena je 2014. godine kada se kandidovala na predsjedničkim izborima, na kojima je izgubila od Porošenka.

Drugi krug izbora biće održan 21. aprila.

(VOA)

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...