- Advertisement -

Izetbegović čestitao Dan pobjede nad fašizmom: Slavimo pobjedu civilizacije nad barbarstvom

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana.

Na ovaj dan 1945. godine, evropski narodi su zajedničkom borbom, uz pomoć saveznika i sa Istoka i sa Zapada, izvojevali pobjedu nad silama nacizma i fašizma.

Na ovaj dan pet godina kasnije francuski ministar Robert Schumann je obznanio viziju saradnje u zajedničkom interesu, u interesu mira kao alternativu sukobima.Time je utemeljen princip koji je učinio Evropu uspješnijom i naprednijom nego ikad, a njene narode opredijelio za saradnju i trajni mir.

Bosna i Hercegovina baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života zasnovanog na tolaranciji i jedinstvu različitosti, što su vrijednosti moderne Evrope.

Naš cilj je da u skorijoj budućnosti, kroz članstvo u Evropskoj uniji, te vrijednosti dodatno unaprijedimo i Bosnu i Hercegovinu učinimo naprednom, razvijenom, demokratskom zemljom u kojoj će ideja antifašizma i borbe protiv svih vrsta diskriminacije biti trajno opredjeljenje svih aktera društvenog života.

Obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, slavimo pobjedu civilizacije nad barbarstvom, pobjedu mira nad sukobima, slobode nad neslobodom i zajedništva i saradnje nad podjelama.

Iste vrijednosti slavimo obilježavajući i Dan zlatnih ljiljana, prisjećajući se najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su odbranili njenu opstojnost i cjelovitost, iskazujući pri tome spremnost da se prevaziđu sve podjele, i pruži ruka mira i prijateljstva svakom dobronamjernom čovjeku u ovoj zemlji, i da se bez obzira na gorka iskustva iz prošlosti gradi sretnija budućnost, u kojoj će svoje mjesto imati svi koji žele mir, napredak, sigurnost i blagostanje za generacije koje će nas naslijediti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Pročitajte:  Kasumović planira predložiti da Bakir Izetbegović bude nepoželjan u Zenici
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Demonstranti u Šri Lanki traže ostavku predsjednika, policija ih otjerala

Policija u Šri Lanki upotrijebila je suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su pokušali da se približe...