Izetbegović – Pósa: Podrška Mađarske EU i NATO putu BiH

Preporučujemo

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović primio je u posjetu ambasadora Mađarske u BiH Krisztiána Pósu.

Konstatovano je da su odnosi zemalja dobri i bez otvorenih pitanja, a da Mađarska smatra BiH svojim počasnim susjedom, iako se ove dvije zemlje ne dodiruju granicom.

- -

Ambasador Pósa uručio je Izetbegoviću poziv predsjednika Narodne skupštine Mađarske Lászla Kövéra za učešće na Devetom sastanku predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope o proširenju Evropske unije, koji će biti održan 30. oktobra u Budimpešti.

Mađarska je zainteresirana za jačanje ekonomske saradnje sa BiH, posebno kroz ulaganja u bankarski i energetski sektor, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.

Rečeno je da se Mađarska snažno zalaže da BiH što je prije moguće postane članica EU, a posebnu podršku pruža BiH u integracionim procesima i putu koji se odnosi na NATO, smatrajući da je članstvo u NATO-u garant stabilnosti i dugoročnog mira.

U toku razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji Izetbegović je istakao da vlast u BiH može biti formirana odmah ukoliko se ponudi program Vijeća ministara BiH koji će poštovati Ustav i vladavinu zakona.

- -

Naglasio je da je EU i dalje ključni vanjskopolitički cilj BiH, kao i NATO put koji je neophodno na ispravan i odgovoran način interpretirati i predstavljati u javnosti, saopćeno je.

Najnovije

Udruženja žrtava odgovorila Karanu: Da smo uređena država sa Srbijom ne bi bilo saradnje do izručenja ratnih zločinaca

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženja pokret majki enklava Srebrenica i Žepa reagirali su na izjavu ministra unutrašnjih...