‘Pravda za Davida’ – Zabranjen skup u Banjoj Luci 21. jula

Preporučujemo

Neformalna grupa građana “Pravda za Davida” saopćila je danas da je Suzana Radanović, majka stradalog banjalučkog mladića Davida Dragičevića, od MUP-a RS dobila rješenje o zabrani održavanja skupa u nedjelju, 21. jula.

– Kao neformalna grupa građana osuđujemo potez MUP-a RS pogotovo zbog činjenice da je navedeni skup zatražila majka ubijenog Davida Dragičevića. U zahtjevu za održavanje skupa navedeno je da se ne bi koristili transparenti ni ozvučenje i da bi broj okupljenih bio maksimalno 50. Uprkos tome, održavanje skupa je zabranjeno – naveli su iz ove neformalne grupe.

- -

Od marta do danas su, kako dodaju, pojedinci (fizička lica imenom i prezimenom) podnijela ukupno četiri zahtjeva MUP-u za održavanje mirnog okupljanja na Trgu Krajine povodom nerazjašnjenog ubistva Davida Dragičevića, ali svaki put do sada je policija donosila rješenje o zabrani održavanja, “što dokazuje i potvrđuje ono što sve vrijeme govorimo – ljudima koji podržavaju porodicu Dragičević u borbi za pravdu za njihovo ubijeno dijete je zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine”.

– Na taj način se po ko zna koji put krše osnovna ljudska prava (prije svega pravo na okupljanje) koja su garantovana Ustavom ove zemlje, što smatramo apsolutno poražavajućim i neprihvatljivim – naveli su iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida”.

Najnovije

Negativan prirodni priraštaj u devet kantona u FBiH, u aprilu rođeno 1.190 beba

U Federaciji BiH u aprilu je rođeno 1.190 beba, a umrlo je 1.669 stanovnika. To znači da prirodni priraštaj...