Izetbegović se sastao sa ambasadorom Hrvatske: Pitanje Pelješkog mosta riješiti razgovorom

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Republike Hrvatske Ivana Del Vechija.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Tokom razgovora je istaknuto da Bosna i Hercegovina ima punu podršku Republike Hrvatske na putu euroatlantskih integracija.

- -

Konstatirano je da su Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska prijateljske zemlje, ali da postoji niz otvorenih pitanja čije bi rješavanje doprinijelo da se bilateralni odnosi kreću uzlaznom putanjom.

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo da je neophodno sva otvorena pitanja rješavati iskrenim političkim dijalogom, ali i na nivou stručnih međudržavnih komisija koje bi ponudile konkretna rješenja. Naglasio je da je potrebno da taj dijalog bude intenzivniji, te da se odvija uz puno međusobno uvažavanje.

Izetbegović je ponovio ambasadoru Del Vechiju ranije usvojene zvanične stavove Predsjedništva BiH o gradnji Pelješkog mosta, napominjući da se ovo otvoreno pitanje treba riješiti razgovorima u duhu dobrosusjedskih odnosa i uz garantiranje prava Bosni i Hercegovini koja joj pripadaju po Konvenciji UN o pravu mora (UNCLOS).

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...