- Advertisement -

U Banjoj Luci proglašena epidemija morbila

Preporučujemo

Banjalučki Dom zdravlja je danas proglasio epidemiju morbila na teritoriji Grada Banjaluke. Epidemija je proglašena zbog širenja morbila među štićenicima JU Doma “Rada Vranješević” Banja Luka, ukupno devet oboljelih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Prvi slučaj među štićenicima JU Doma “Rada Vranješević” je prijavljen Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 24.04.2018. godine. Radilo se o pacijentu kod kojeg su se simptomi javili 20.04.2018., a hospitalizovan je u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske 23.04.2018. godine. Morbili su potvrđeni laboratorijski 30.04.2018. Pacijent je otpušten sa bolničkog liječenja i stabilnog zdravstvenog stanja. Pacijent nije vakcinisan MRP vakcinom.

Predstavnici higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka su 24.04.2018. sproveli epidemiološko anketiranje i istraživanje u Domu “Rada Vranješević”, nakon čega su, uz preporuku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sprovedene protivepidemijske mjere, koje su uključivale provjeravanje vakcinalnih statusa svih štićenika kao i zaposlenih u Domu te vakcinisanje nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, pojačano provođenje higijenskih mjera i mjera kontrole infekcije. Takođe, preporučeno je javljanje doktoru kod svake sumnje na obolijevanje od morbila, odnosno izolacija oboljelih.

Nakon prijave prvog oboljelog, još osam štićenika Doma su dobili simptome morbila, svi iz bližeg kontakta sa prvim oboljelim. Šest. je trenutno hospitalizovano u Klinici za infektivne bolesti, a dvoje imaju blage simptome te su izolovani od ostalih štićenika Doma u posebnoj prostoriji. Od osmoro novooboljele djece, šestoro nije bilo vakcinisano, a dvoje je bilo nepotpuno vakcinisano protiv morbila prije pojave ove bolesti u Domu „Rada Vranješević“.

Sva oboljela djeca su stabilnog zdravstvenog stanja i bez komplikacija. Preporučene higijensko epidemiološke mjere u Domu se i dalje provode, a štićenicima je preporučeno da za sada ne pohađaju nastavu u svojim školama.

Ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj trenutno je 31, navedeno je u saopštenju Instituta za javno zdravstvo RS.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

‘Noćni vukovi’ na novoj ‘turneji’ kroz entitet RS

Moto-klub "Noćni vukovi" iz entiteta Republika Srpska organizuje u naredna dva dana Vidovdansku vožnju u kojoj će učestvovati stotinjak...