Izetbegović: Treba izbjeći historijske zamke sukoba gdje nas intervencija izvana zavadi, a autoput će biti izgrađen na sistemu koncesije

Preporučujemo

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pojasnio je način na koji će autoput Sarajevo – Beograd biti izgrađen, tokom gostovanja u emisiji Telering na Radioteleviziji Republike Srpske.

On je istaknuo kako su nedavni sastanak u Istanbulu dogovorili turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, nakon čega je on dobio poziv da im se pridruži u Turskoj.

- -

“Razgovarali smo o odnosima Bošnjaka i Srba, te autoputu Sarajevo – Beograd. To je bio radni sastanak na kojem sam se ja jasno ogradio da to treba biti sastanak na kojem ćemo dogovoriti model, dobar stvar, koja će poslije dobiti šansu da prođe u kompleksnom političkom sistemu BiH. Ja sam na sastanku pratio sve ono što su dogovorile institucije BiH, te mislim da smo dobar posao napravili sa dvije trase preko Tuzle i Višegrada.

“Bio bi to sistem izgradi, koristi i vrati. BiH njen dio puta, Srbiji njen dio, te bi bilo izgrađeno novih 350 kilometara. Možda sve neće biti autoput, ali je Turska jako zainteresirana kao moćna država da izgradi ovo. Turci su prvaci svijeta u gradnji, s obzirom na veličinu nacije, ali ovdje bi oni preuzeli našu radnu stranu, kredit i rizike, te bi tu autocestu koristili 20-30 godina i onda bi je vratili”, pojasnio je Izetbegović.

Kazao je kako je plan da jedan krak autoputa ide iz Sarajeva, preko Zenice, Žepča, Tuzle, Bijeljine, prema autocesti Zagreb – Beograd, dok će drugi krak autoputa ići ili preko Goražda ravnicom, ili postojećom cestom preko Rogatice i Sokoca, što je nešto skuplje.

“Taj autoput bi povezao BiH sa Sandžakom, ali i sa Kosovom, Albanijom, Makedonijom, Turskom i tako dalje. Ovaj autoput ne bi ništa koštao BiH, jer Turci grade po tom modelu i oni koji su zainteresirani mogu dobiti takvu mogućnost. Tačnije, Turci bi kroz zaradu od autoputa vraćali kredit, a autoput ne bi nas ništa koštao”, kazao je Izetbegović.

- -

Govoreći o velikoj zainteresiranosti Turske za gradnju na Balkanu, Izetbegović je istaknuo da je Erdogan veliki prijatelj svih naroda, posebno Bošnjaka, piše radiosarajevo.ba.

Erdogan je naš veliki prijatelj i on je rekao idemo napraviti sve, kako bi zadovoljili sve strane, pa mi nije jasno zašto ga neki pogrešno tretiraju u Europi. Oni otvaraju neke firme u Srbiji, sarađuju sa svima veoma dobro. Ipak, netačno je da je Turska više investirala u Srbiji, jer su oni više išli u BiH i samo preko TIKA projekta uložili su više od milijardu eura”, dodao je Izetbegović.

Kada je riječ o drugom dijelu sastanka s Vučićem i Erdoganom u Istanbulu, Izetbegović je pojasnio kako su razgovarali o smirivanju odnosa i tenzija između Bošnjaka i Srba.

“Mi stoljećima živimo zajedno, sistem vrijednosti i mentalitet su slični, a i genetske korijene vučemo iz sličnih naroda. Treba izbjeći historijske zamke sukoba, gdje nas intervencija izvana zavadi. Trebamo biti pametni političari, relaksirati odnose i gospodin Vučić, koji sam za sebe kaže da je kao mlad bio nacionalista, može to uraditi, a mi ćemo mu poslati i dobar odgovor s naše strane. Želimo pokazati da mi držimo našu sudbinu u našim rukama. Sukob je uvijek latentno prisutan, par budala opet to sve može zapaliti,naročito ako ih političari u tome podržavaju. Treba biti dobar lider i poslati poruke mira”,  je Izetbegović.

Tokom razgovora na pitanje novinara o lošem odnosu prema Dodiku, Izetbegović je pojasnio kako je Dodik sam zaslužio takav odnos brojnih građana prema njemu, jer je potencira širenje tenzija.

“Dodik je odlikovao ratne zločince, po njima imenovao škole i insistira na tome da se kao Dan Republike Srpske slavi 9. januar, koji ponižava Bošnjake i Hrvate. Oni su na taj dan ’90-ih odlučili da se raziđu od ostalih naroda, a tada i slave krsnu slavu. Pa neka se Srbi zamisle kako bi bilo njima da neko drugi njima nešto tako radi, da hodže dođu i natjeraju ih pod mjesec i zvijezdu. Ne možemo mi nikako izjednačavati neke stvari, jer mi priznajemo RS, a Dodik ne priznaje BiH”, zaključio je Izetbegović.

Govoreći o političkim odnosima u koaliciji na nivou države, ali i Federacije BiH, Izetbegović je istaknuo kako će SDA uvijek tražiti dobrog partnera, kao što je to nekada bio SBB i Fahrudin Radončić. Ipak, odgovorio je na brojne kontroverze koje su bile povezane s koaliranjem ova dva politička partnera.

“Gospodin Radončić je u svom stilu provocirao i tražio odgovore, koje je na kraju dobio. Dobro je što se sada sve vraća na dobar put, jer mogli smo ostati bez akciza. Dobro je što su se predomislili i održali kakvu-takvu stabilnost u BiH. Mislim da se može prepoznati da dobar posao u BiH rade Novalić, Zvizdić, Izetbegović, Džaferović i tako dalje. Idu izbori, a narod će vjerujem to prepoznati”, zaključio je Izetbegović.

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...