Izjašnjenje o krivici 11 optuženih za ratne zločine u Ilijašu

Preporučujemo

Pred Sudom BiH danas će početi suđenje izjašnjenjem o krivici 11 optuženih koje Tužilaštvo BiH tereti za zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom, kod Ilijaša, 1992. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Džemala Hadžića (rođen 1954. u Kaknju), Teufika Turudića (rođen 1960. u Kaknju), Džemala Smole (rođen 1963. u Kaknju), Senada Sikire (rođen 1959. u Kaknju), Benjamina Sikire (rođen 1969. u Kaknju), Harisa Sikire (rođen 1971. u Kaknju), Enesa Duraka (rođen 1964. u Varešu), Mirsada Bešlije (rođen 1964. u Ilijašu), Nusreta Bešlije (rođen 1962. u Ilijašu), Mirzeta Bešlije (rođen 1968. u Sarajevu) i Hamdije Spahića (rođen 1960. u Ilijašu).Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima i preživjelih žrtava i prilaganjem oko 400 materijalnih dokaza.

- -

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su optuženi, sudjelovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selo Čemerno u općini Ilijaš, u potpunosti ukloni počinjenjem namjernog lišavanja života (ubistva) svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika VRS, uključujući i zarobljene civile i pripadnike VRS koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem i njihove nepokretne i pokretne imovine.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...