Izložba fotografija ‘Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu’ danas u Konjicu

Preporučujemo

Izložba fotografija “Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu” poznatog i renomiranog fotografa Paula Lowea bit će otvorena danas u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic.

Postavka sadrži fotografije sa procesa rada na predstavi “Čekajući Godoa” koja je nastala u Sarajevu za vrijeme opsade 1993. godine, a koju su producirali Festival MESS i Pozorište mladih Sarajevo, gdje je ova predstava i odigrana oko 20 puta za vrijeme rata, saopćeno je iz MESS-a.

- -

Na fotografijama su glumci i glumice predstave, autorski tim, kao i rediteljica predstave Susan Sontag.

– Paul Lowe je ovjekovječio nastanak ove predstave ne samo fotografijama sa proba, već i drugim fotografijama na kojima je prikazana radna, ali i prijateljska atmosfera, te faze kroz koje su prolazili prije nego je odigrana premijera, 17. augusta 1993. Sada, 26 godina kasnije, mnogi ljudi će, uključujući i aktere predstave, prvi put vidjeti neke od ovih fotografija – saopćeno je.

Paul Lowe je lider u polju dokumentarne fotografije i šef odsjeka za fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju pri Masters programu na londonskom Koledžu za komunikacije, na Univerzitetu umjetnosti u Londunu.

Paul je nagrađivani fotograf čiji su radovi objavljivani, između ostalih, u TIME-u, Newsweek-u, magazinima The Sunday Times, The Observer i The Indenpendent.

- -

– Pokrivao je najaktuelnije vijesti širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, konflikte u bivšoj Jugoslaviji, te uništenje Groznog. Njegova knjiga “Bosnians”, koja dokumentuje 110 godina ratne i postratne situacije u Bosni, objavljena je u aprilu 2005. godine. Negovo polje istraživanja je fokusirano na fotografije konflikta, a njegovi radovi su i dijelom knjiga: “Picturing Atrocity: Photography in Crisis” i “Photography and Conflict”. Posljednje knjige koje je objavio su: “Photography Masterclass”, koju je objavio Thames and Hudson, te “Understanding Photojurnalism” koju je napisao sa dr. Jenny Good – navodi se u saopćenju.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic narednih sedam dana i bit će otvorena za sve posjetitelje.

Najnovije

Nakon visokih temperatura, sutra u Bosni grmljavinsko nevrijeme

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 21 stupanj,...