Izmir: Dok Rusija i Ukrajina ratuju, njihovi državljani dijele klupe na kursu turskog jezika

Preporučujemo

U vremenu dok traje rusko-ukrajiski rat i sa terena svakodnevno stižu vijesti o novim bombardovanjima i mogućim novim mobilizacijama, državljani dviju sukobljenih zemalja dijele klupu na kursu turskog jezika u Izmiru.

Kurs koji je pokrenut uz podršku Ureda guvernera okruga Balcova i Centra za javno obrazovanje, pohađa 20 ruskih i 18 ukrajinskih državljana. Riječ je o kursu koji je u Izmiru pokrenula gruzijska instruktorica stranih jezika Salome Derme, inače predsjednica Udruženja žena lidera Euroazije.

Derme je kazala da su udruženje osnovali kako bi strance koji su nakon početka rata između Rusije i Ukrajine došli u Izmir što bolje integrisali u tursko društvo. Kurs od 15 sati semično pohađa 38 osoba, među kojima i pet muškaraca.

Ruska državljanka Aleksandra Dursun, jedna od polaznica kursa, kazala je kako je s mužem Turčinom živjela u Turskoj, nakon čega su odlučili preseliti u Rusiju. No, ubrzo nakon toga počeo je rat, pa su u martu ove godine odlučili ponovo se nastaniti u Turskoj.

– Preselili smo u Rusiju kada je počela pandemijom. Sada smo opet tu. Turska je jako lijepa za djecu. Jako volimo Tursku. Volim ljude, za mene nije bitno da li su Rusi, Turci, Ukrajinci. Ne želimo rat. Volimo ljude. Turska znači mir, turski je jezik mira – poručila je Aleksandra Dursun.

Ukrajinka Olena Musarova kazala je kako je prije rusko-ukrajinskog rata živjela u Harkivu u Ukrajini, blizu ruske granice. Musarova je također u martu doselila u Tursku.

– Kad rat završi, želim se vratiti u svoju zemlju. Želim da dođe mir. I ovaj kurs je jedan od načina da zaboravimo na tešku stvarnost – kazala je kratko Musarova.

Najnovije

Azra Pašalić iz Kukine PDA osudila imama iz Kozarca: Ograđujem se od svega što je rekao Amir ef. Mahić

Potpredsjednica Skupštine Grada Prijedora i odbornica PDA Azra Pašalić osudila je glavnog imama MIZ Kozarac Amira ef. Mahića i...