- Advertisement -

Izmjene Izbornog zakona: Da li će danas lideri pet stranaka naći kompromisno rješenje

Preporučujemo

Danas je zakazan sastanak lidera pet političkih stranaka kako bi se pokušao naći način za izmjene Izbornog zakona BiH da bi se implementirala presude Ustavnog suda BiH u slučaju popunjavanja Doma naroda FBiH, piše NAP.

Sastanku bi trebali prisustvovati Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP BiH), Dragan Čović (HDZ BiH), Željko Komšić (DF) i Fahrudin Radončić (SBB).

Na prošlom sastanku, održanom 25. aprila u rezidenciji američke ambasadorice SAD-a u Sarajevu Maureen Cormack, nisu prisustvovali Nikšić i Radončić. Prema informacijama do kojih je došla Patria, Nikšić i Radončić će učestvovati na današnjem sastanku.

Kada je riječ o prijedlozima za izmjene Izbornog zakona SDA, SBB, SDP i DF, kako ističu predstavnici ovih stranaka, zastupaju principijelno i legalističko rješenje, ali HDZ to ne prihvata, “jer ima svoje stavove.”

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark nakon posljednjeg sastanka koji nije rezultirao dogovorom kazao je da je s punom pažnjom slušao ono što su prisutni govorili te da smatra da ima prostora za pronalaženje zajedničkog jezika.

– Možemo se samo nadati najboljem – kazao je nedavno Wigemark.

Ambasadorica SAD Maureen Cormack kazala je da je posljednji razgovor bio aktivan, a njen je stav da postoje provodiva rješenja.

– Mi nismo naivni, nama je jasno da su ovdje izazovi koji se pojavljuju na političkom nivou i njih treba rješavati na političkom nivou –  kazala je Cormack dodavši da samo politički lideri mogu i trebaju preuzeti odgovornost za svoje građane.

Centralna izborna komisija BiH 8. maja raspisat će Opće izbore koji će biti održani u oktobru ove godine.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Mehmedović: Neka Sattler sankcioniše Dodika i Čovića, dosta i njegovog plesa s ruskim balkanskim demonima

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pozvao je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna...