- Advertisement -

Glavna firma odgovorna za curenje podataka Facebooka se zatvara

Preporučujemo

Zatvara se konzultantska kompanija Cambridge Analytica koja je bila u središtu skandala oko zaštite privatnih podataka korisnika Facebooka, objavio je u srijedu list Wall Street Journal.

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke firme Cambridge Analytice koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Prema pisanju lista, zatvaranje tvrtke potvrdio je Nigel Oakes, osnivač britanske SCL grupe, vlasnika Cambridge Analytice. Pozivajući se na neimenovani izvor, WSJ piše da je ta odluka donesena jer firma gubi klijente i suočava se s golemim sudskim troškovima u istrazi Facebooka.

Nakon izbijanja skandala, u Americi i u Europi otvoreno je nekoliko službenih istraga, a osnivač Facebooka Mark Zuckerberg se nekoliko puta izvinuo zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 miliona korisnika Facebooka.

To je britanskoj kompaniji omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Lični podaci su u središtu ekonomskog modela Facebooka i drugih tehnoloških skupina poput Twittera i Googla jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja, piše N1.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Njemačka će poslati teško naoružanje u Ukrajinu

Njemačka će poslati teško naoružanje Ukrajini, i ova odluka je konačna, izjavila je njemačka ambasadorica u Ukrajini Anka Feldhusen,...