Izrael najavio upad u Rafu, civilima garantuju jednu stvar

Preporučujemo

Načelnik general štaba izraelske vojske i šef izraelske bezbjednosne službe Herci Halevi i Šin Bet Ronen Bar posjetili su Kairo kako bi uvjerili egipatske zvaničnike da u vojnoj ofanzivi na Rafu, Palestinci neće biti potisnuti preko granice u Egipat.

U izvještaju koji se poziva na dva američka zvaničnika piše da su se dva visoka izraelska zvaničnika prošle nedjelje sastala s egipatskim kolegama da diskutuju o izraelskom planiranju ofanzive.

- -

Izrael je najavio da će ući u Rafu da eliminiše posljednje uporište Hamasa.

Izraelski lideri vjeruju da su neki taoci odvedeni sa juga Izraela 7. oktobra u napadima Hamasa u tom gradu. Tamo su kako se procjenjuje i lideri palestinskog islamističkog Hamasa, koji vlada Gazom.

Postoji široko međunarodno protivljenje ofanzivi i strahuje se za sudbinu više od milion raseljenih Palestinca koji su se od sukoba sklonili u Rafu, navode izraelski mediji.

Egipat je takođe više puta upozorio da bi prisilno raseljavanje Palestinaca u tu zemlju moglo podriti mirovni sporazum Kaira i Jerusalema.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...