Izrael prekinuo napade na Siriju nakon poziva ruskog predsjednika

Preporučujemo

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u subotu i naredio mu da prekine zračne napade na sirijske položaje, koje je izraelska vojska u tom trenutku vršila kao odmazdu na rušenje svog aviona F-16.

Putin je upozorio Netanyahua da bi bilo bolje da izbjegne akcije koje će dovesti do “opasnih posljedica za regiju”, javlja Haaretz. Izraelske zračne snage netom su dovršile drugu rundu bombardiranja sirijskih snaga i iranskih položaja u toj zemlji te su razmatrali dodatne ciljeve za iduće zračne napade, piše N1.

- -

No do tih napada nikad nije došlo, a Putinov telefonski poziv izraelskom kolegi po svemu sudeći bio je presudan. Podsjetimo, sirijska protuzračna obrana srušila je jedan od izraelskih aviona nakon što su ovi napali navodni iranski kontrolni centar. Iz tog centra iranski “vojni savjetnici”, koji u Siriji pomažu snagama odanima režimu Bashara Al-Assada, upravljali su dronom koji je ušao u zračni prostor Izraela, prema tvrdnjama vojske te zemlje. Dron je oboren, a sukob između Izraela i Sirije nakon toga je nenadano eskalirao do najviše razine u zadnjih nekoliko desetljeća.

Izraelske snage tvrde da su u protunapadu, nakon prvog rušenja izraelskog vojnog aviona od 1982., uništile osam sirijskih i 12 iranskih vojnih ciljeva. Sam Netanyahu potvrdio je da ga je Putin nazvao u subotu navečer, ali tvrdi da je poručio ruskom predsjedniku da Izrael ima namjeru nastaviti se braniti protiv bilo kakve agresije i spriječiti Iran da utvrdi svoju prisutnost “u Siriji ili bilo gdje drugdje”. Iako se izraelski premijer u nedjelju na sjednici vlade pohvalio uspješnim zračnim udarima i “teškim udarcima iranskim i sirijskim snagama”, nije spominjao konkretne nove napade.

Opasnosti od eskalacije sukoba, ali i Putinovoj intervenciji zasigurno je doprinijela činjenica da su neki od ciljeva koje su Izraelci napali vrlo blizu ruskim vojnim snagama smještenima u Siriji. Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u priopćenju da je “apsolutno neprihvatljivo stvarati prijetnje životima i sigurnosti ruskih vojnika”.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...