Izraelska policija ubila Palestinca tokom racije u istočnom Jerusalemu

Preporučujemo

Izraelska policija ubila je iz vatrenog oružja Palestinca koj je pokušao da napadne nožem policajce tokom racije u istočnom Jerusalemu u danas, saopćila je policija.

Policajci su provodili pretragu nelegalnog naoružanja u istočnom Jerusalemu u kvartu Aqab, saopćila je policija. Kada su se policajci primicali kući, čovjek naoružan nožem pokušao je da ih napadne. Oni su otvorili vatru na osumnjičenog i on je kasnije proglašen mrtvim, saopćila je policija. Palestinski mediji identifikovali su čovjeka kao Mohammeda al-Shahama.

Incident se desio dan nakon što je naoružani Palestinac otvorio vatru po autobusu u blizini Starog grada u Jerusalemu, ranivši osam osoba, među kojima su i američki državljani.

Američki State Department osudio je napad u Jerusalemu u nedjelju navečer i saopćio je da su najmanje pet žrtava američki državljani.

“Ostajemo u bliskom kontaku s našim izraelskim partnerima i odlučno stojimo uz njih u suočavanju s ovim napadom”, izjavio je portparol State Departmenta Ned Price.

Nasilje u Jerusalemu uslijedilo je nakon napete sedmice između Izraela i Palestinaca u Pojasu Gaze u ovoj sedmici. Primirje postignuto uz egipatsko posredovanje okončalo je trodnevne borbe između Izraela i palestinskih militanata u pojasu Gaze u kojima je ubijeno najmanje 49 Palestinaca, među kojima 17 djece i 14 militanata.

Dan nakon što je primirje prekinulo neke od najtežih sukoba u Gazi u više od godinu dana, Izraelski vojnici ubili su trojicu palestinskih militanata i ranili su desetke u pucnjavi koja je izbila tokom racije i hapšenja po i gradu Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Reuters.

Najnovije

BBI Centar u Sarajevu uskoro mijenja ime

Tržni centar BBI u Sarajevu uskoro okreće novu stranicu, a jedna od novosti jeste i promjena imena koje trgovački...