Poslanici SAD na Tajvanu, Kina održala nove vježbe

Preporučujemo

Kineska vojska je saopštila da je danas održala nove vježbe u blizini Tajvana, u momentu kada je grupa američkih poslanika posjetila Tajpej i susrela se sa predsjednicom ostrva Caj Ing-ven.

 

Istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske Kine rekla je da su vježbe bile “oštro sredstvo odvraćanja Amerike i Tajvana koji nastavljaju da igraju političke igre i podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu”, prenio je Rojters.

 

Ministarstvo odbrane Kine ističe da posjeta američkih poslanika Tajvanu narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

 

U saopštenju Pekinga se još jednom upozorava da je upotreba Tajvana za kontrolu nad Kinom osuđena na neuspjeh.

 

Ranije ovog mjeseca, Peking je izveo velike vježbe u oblasti oko Tajvana, nakon posete predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajpeju.

 

Petočlanu američku delegaciju predvodi demokratski senator Ed Marki.

 

U kongresnoj delegaciji su i republikanka Amata Kolman Rejdvagen, demokrate Džon Garamendi, Alan Louental i Don Bejer, dodaje “Glas Amerike”.

 

Agencija Kjodo prenosi tekst kineskog “Global tajmsa” u kojem kineski stručnjaci kažu da Amerika ponavljanjem provokacija ne dozvoljava da se tenzije smire.

Najnovije

Za Salmana nema prepreka: Saudijska Arabija dobila organizaciju zimskih igara usred pustinje

Saudijski princ Mohammed bin Salman je poznat kao osoba koja ne žali trošiti novce, ponekada i na projekte koji...