Izrečena presuda Predojeviću i ostalima: 10 i po godina zatvora za zločin nad civilima s područja Sanskog Mosta

preporučujemo

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću, kojim je predsjedavao sudija Fikret Hodžić, danas je donio presudu u predmetu Drago Predojević i ostali te izreklo kazne od ukupno 10 i pol godina zatvora.

Zbog počinjenog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, prebijanja, maltretiranja, nečovječnog postupanja i kršenja međunarodnih konvencija, prvostepenom presudom Kantonalni sud u Bihaću ih je proglasio krivim pa su tako Drago Predojević i Ranko (Miloša) Došenović osuđeni na po četiri godine zatvora, a Dragutin Vukša na dvije i pol godine.

Njih trojica su osuđeni jer su u julu 1992 godine, kao pripadnici rezervnog sastava MUP-a i Vojske RS-a, vodili su kolonu zarobljenih civila muškaraca iz naselja Naprelji i Fajtovci, općina Sanski Most, u logor “Krings”.

Na tom putu su ih izvodili iz kolone i surovo prebijali puškama, kundacima, palicama, vojnim čizmama, te su ih tjerali da pasu travu i jedu smreku, piše Oslobođenje.

Tužilaštvo USK-a je odustalo od optužbe protiv Boška i Sime Ćurguza te Miroslava Panića iz istog predmeta, dok je Sudsko vijeće optužbe oslobodilo Ranka (Vase) Došenovića.

Najnovije

HADŽIDEDIĆ O IZBORNOJ REFORMI: Udruženi zločinački poduhvat s ciljem rušenja BiH

Razgovori o izbornoj reformi, uz posredovanje međunarodnih, predstavnika nastavljeni su danas. Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta...