Izvjestiteljica UN-a Callamard: Khashoggijevo ubistvo počinili saudijski zvaničnici

Preporučujemo

Specijalna izvjestiteljica UN-a za izvansudska pogubljenja Agnes Callamard je izjavila da dokazi pokazuju da su ubistvo novinara Jamala Khashoggija izveli saudijski zvaničnici, javlja Anadolu Agency.

Istakla je da dokazi upućuju na to da je saudijski novinar “žrtva brutalnog ubistva s predumišljajem koje su planirali i počinili zvaničnici Saudijske Arabije“.

- -

Dodala je i kako je Saudijska Arabija “ozbiljno podrivala efikasnu, sveobuhvatnu, objektivnu i transparentnu istragu Turske”.

Naglasila je i da ubistvo novinara Khashoggija predstavlja kršenje međunarodnog prava.

“Ubistvo Khashoggija predstavlja kršenje međunarodnog prava i međunarodnih odnosa”, rekla je izvjestiteljica UN-a Callamard.

Na kraju je izrazila zahvalnost Turskoj na podršci koju je dobila tokom njene posjete toj zemlji povodom međunarodne istrage o ubistvu saudijskog novinara Khashoggija.

Callamard je nedavno boravila u Turskoj u okviru istrage o ubistvu Khashoggija.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Iako je otkriveno kada, gdje i kako je ubijen Khashoggi, još uvijek nije poznato gdje se nalaze ostaci.

Najnovije

Bandić: Morali smo zakazati sjednicu i izviniti se građanima, Farisu, roditeljima i svim ubijenim

Klubovi Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH početkom ovog mjeseca zatražili su održavanje hitne sjednice Skupštine...