Japan: Najmanje 100 poginulih u poplavama i klizištima

Preporučujemo

 Obilne padavine u centralnim i zapadnim dijelovima Japana izazvale su poplave i klizišta u kojima je život izgubilo najmanje 100 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Japan je već nekoliko dana suočen s olujnim nevremenom, a državna novinska agencija te zemlje Kyodo javlja kako se strahuje da bi bilans smrtno stradalih mogao rasti.

- -

Iz najugroženijih regija su evakuirane hiljade stanovnika. U kolektivne centre zbrinuto je njih 23.000. U ugroženim regijama za koje su japanske vlasti izdale naredbu ili preporuku za evakuaciju živi blisu šest miliona ljudi.

Civilna zaštita Japana javlja da su na terenu ekipe svih nadležnih službi i da trenutno ugroženom stanovništvu pomaže najmanje 73.000 spasilaca, vojnika, policajaca, vatrogasaca i pripadnika drugih službi.

U 11 japanskih regija poplavljene su autoceste, a vodovodna mreža isključena je za blizu 300.000 domaćinstava. U mnogim regijama obustavljen je i željeznički saobraćaj.

Najnovije

Iranski predsjednik Raisi poginuo u nesreći s helikopterom

Nakon više od 10 sati potrage, iz Irana su stigle informacije da je pronađan helikopter s predsjednikom Ebrahimom Raisijem,...