Snage sirijskog režima za pola godine izvele blizu 3.000 napada barel-bombama

Preporučujemo

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u prvih šest mjeseci ove godine u napadima na naseljena mjesta širom Sirije upotrijebile najmanje 2.908 razornih barel bombi, javlja Anadolu Agency (AA).

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) objavila je izvještaj o napadima koje su snage sirijskog režima izvele na područjima koja su pod kontrolom naoružane sirijske opozicije.

- -

U izvještaju se navodi da su režimske snage upotrijebile najmanje 2.908 barel-bombi i da je u tim napadima ubijeno najmanje 169 civila. Među stradalnicima je 44 djece i 52 žene.

Također se navodi da su među metama tih napada bila i najmanje 32 civilna kompleksa, uključujući devet džamija i 18 zdravstvenih centara.

SNHR poziva međunarodnu zajednicu da izvrši dodatni pritisak na sirijski režim kako bi se obustavila upotreba razornih barel-bombi te poziva na prekid slanja finansijske i oružane pomoći režimu.

Barel-bombe, poznate i kao eksplozivna burad ili bure-bomba, su vrsta improvizovanog eksplozivnog sredstva jeftine izrade i velike razorne moći.

- -

Snage sirijskog režima intenzivno koriste tu vrstu oružja u napadima na naseljena mjesta. Riječ je o buretu napunjenom eksplozivom koje se izbacuje iz helikoptera i izaziva velika razaranja u naseljenim područjima.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...