Jasna poruka Ministarstva SAD: Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod RS

Preporučujemo

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a uputio je jasnu poruku nakon što su jučer proširili crnu listu sa sedam kompanija i dvije osobe povezane sa porodicom Dodik. “Sjedinjene Američke Države će upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod Republike Srpske za vlastitu korist”, rekao je Matthew Miller, glasnogovornik Ministarstva.

U kratkoj izjavi, Miller poručuju da SAD “osuđuju ustrajna nastojanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su donijeli stabilnost i sigurnost Bosni i Hercegovini”.

- -

“Milorad Dodik, stavljen na listu Sjedinjenih Američkih Država, iskoristio je svoj službeni položaj za gomilanje osobnog bogatstva kroz tvrtke povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Na primjer, 2024. Igor i Milorad su izvršili svoju kontrolu nad visokim dužnosnicima vlade BiH kako bi manipulirali nacrtom državnog proračuna BiH kako bi se ugovor na državnoj razini mogao dodijeliti subjektu u Dodikovoj mreži, izvan natječajnog procesa. Dodik je i dalje destabilizirajući akter u regiji. Njegov nedavni prijedlog o “razdruživanju” Republike Srpske od BiH nastavlja njegovu očito antidejtonsku aktivnost i prijeti miru i stabilnosti regije. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u euroatlantskim institucijama”, dodao je Miller.

Podsjetimo, na crnoj listi od jučer su  Đorđe Đurić i Milenko Čičić te sljedeće kompanije:

INFINITY INTERNATIONAL GROUP D.O.O. BANJA LUKA
INFINITY MEDIA D.O.O.
K-2 AUDIO SERVICES BANJA LUKA D.O.O. (ATV)
KALDERA COMPANY EL PGP D.O.O.
PROINTER ITSS D.O.O. BANJA LUKA

CLAN INFINITY INTERNATIONAL GROUP
SIRIUS 2010 D.O.O. BANJA LUKA
UNA WORLD NETWORK D.O.O.

Najnovije

Sutra dženaza tragično preminulom Adnanu Šemiću

Adnan Šemić iz Mostara preminuo je danas u 23. godini. Borio sa Wilsonovom bolesti, a nekoliko puta se pokušala izvesti...