Jedini kanton u FBiH koji bilježi rast broja osnovaca

Preporučujemo

Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke za N1 je potvrdila da je novih osnovaca sve manje skoro na cijelom području FBiH, izuzev Bosansko-podrinjskog Kantona koji je jedini koji bilježi porast.

Ona je poručila da je mnogo razloga što je đaka sve manje, te da je neophodno spriječiti ono što se dešava.

- -

“Seljenje porodica iz ruralnih u urbane dijelove, područne škole su zatvorene. To je ozbiljan indikator – jer su ruralna područja važna. Izumijet će iseljavanjem stanovništva. Odliv stanovništva, trend iseljavanja ne samo ljudi sa završenim fakultetom, nego porodica. To su dva glavna indikatora“, izjavila je.

Sve informacije će biti predočene Vladi FBiH, te je kazala da se ovo mora ozbiljno shvatiti.

“Da se poduzmu mjere, da se ne dešava više odseljavanje, da se pobrinemo da djeci stvorimo adekvatne uvjete za školovanje, besplatne udžbenike. Da kažemo da dijete treba biti u fokusu nastavnog postupka, a ne da to bude samo floksula”, poručila je Dilberović za N1.

“Imamo informaciju da je u Bosnasko-podrinjskom Kantonu povećan broj osnovaca za 39. To je jedini plus, svuda je broj smanjen”, rekla je Dilberović za N1.

- -

“To je kanton koji pokazuje privredni i ekonomski rast. Porodice ostaju. Mi imamo problem sa natalitetom, što je poziv da se odgovorni uhvate u koštac sa problemom koji je veliki”, poručila je.

Ona je poručila da “ne treba trpati stvari pod tepih” – nego je potrebno uložiti sredstva i za specijalno obrazovanje.

“Nastojali smo primijeniti modele iz EU. Opremili smo kabinete, omogućili izvjestan broj nastavnika, da se djeca osjećaju kao dio učionice, otkriti poteškoće”, rekla je, naglasivši potrebu da je neophodna sinergija nadležnih ministarstava i zavoda.

“Zaboravimo da imamo ličnu ulogu, mi smo svi tu zajedno da ovo riješimo”, kazala je.

Inače, danas je prvi dan školske godine 2018/2019. Blizu 30.000 prvačića širom BiH od danas polazi u školu. Ove godine u odnosu na prošle u klupe će sjesti 33 razreda manje.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...