Obnovljeno suđenje: Sud odbio prijedlog tužilaštva da se u predmetu ‘Naser Orić’ ponovo izvedu svi dokazi

Preporučujemo

Na današnjoj statusnoj konferenciji pred Apelacionim vijećem Suda BiH utvrđen je plan izvođenja dokaza u obnovljenom postupku protiv komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine.

Tužilac Miroslav Janjić predložio je da ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva i uvedeni materijalni dokazi, čemu su se odbrane usprotivile zbog prava optuženih na pravičnost postupka u smislu ekonomičnosti i efikasnosti krivičnog postupka.

Orićev advokat Lejla Čović rekla je novinarima da je to isto vijeće koje je odlučivalo po žalbi Tužilaštva BiH i koje je ukinulo prvostepenu presudu prema Zakonu o krivičnom postupku BiH.

Čović je navela da je naredno ročište zakazano za 17. septembar kada će ponovo biti saslušan jedan od svjedoka Tužilaštva Radivoje Ostojić, te dodala da će na jednom od narednih ročišta biti saslušan još jedan od ranije saslušanih svjedoka Tužilaštva BiH, zaštićeni svjedok “O1”, javlja Srna.

Ostali dokazi koje je Tužilaštvo ranije sprovelo neće biti ponovo izvođeni pred Apelacionim vijećem, već će samo biti prihvaćeni u spis onako kako su izvedeni tokom prvostepenog postupka.

– Nakon toga će uslijediti postupak faze izvođenja dokaza odbrane. Onda će odbrana donijeti konačnu odluku kako će sprovoditi već izvedene dokaze ili eventualno nove dokaze – rekla je Čović, piše Hayat.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovno održavanje pretresa.

Najnovije

Prije 30 godina napadnut je Tuzlanski konvoj spasa: Ratni zločin bez kazne

Prije tačno 30 godina napadnut je "Tuzlanski kanvoj spasa". Ratni zločin je to bez kazne, jer do danas niko...