Jens Stoltenberg: Finska sutra ulazi u NATO

Preporučujemo

Finska će sutra službeno postati članica NATO-a, priopćeno je iz ureda finskog predsjednika.

Ovu vijest je potvrdio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Turski parlament je prije nekoliko dana ratificirao tačku kojom se Finskoj omogućuje pridruživanje zapadnom vojnom savezu, otvarajući tako put Helsinkiju da se pridruži NATO-u dok rat bjesni u Ukrajini.

Turska je bila posljednja od 30 članica saveza koja je ratificirala članstvo Finske. Predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u martu da je Finska osigurala naklonost Turske nakon što je poduzela konkretne korake kako bi održala obećanja o slamanju skupina koje Ankara smatra teroristima i kako bi oslobodila izvoz vojnih proizvoda.

Finska i Švedska zatražile su pridruživanje transatlantskom vojnom savezu prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali proces su kočile Turska i Mađarska. Inače, parlamenti svih članica NATO-a moraju ratificirati nove članice. Turska, s druge strane, još uvijek odgađa odobravanje kandidature Švedske za članstvo u NATO-u.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...