Realni rast BDP-a BiH u četvrtom kvartalu protekle godine 1,7 posto

Preporučujemo

Realni rast BDP-a Bosne i Hercegovine u četvrtom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio je 1,7 posto.

Agencija za statistiku BiH je objavila da desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u četvrtom kvartalu 2022. od 1,1 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po djelatnostima, u četvrtom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu od 10,6 posto, te u oblasti informacije i komunikacije od devet posto.

BDP prema rashodnom pristupu u četvrtom kvartalu 2022. na godišnjem nivou zabilježio je rast od 1,7 posto. Realni rast zabilježen je kod svih kategorija – potrošnja domaćinstava 3,2 posto, potrošnje vlade 1,5 posto, bruto investicije 13 posto, izvoz  roba i usluga 16,8 posto i uvoz roba i usluga 20,6 posto.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...