- Advertisement -

Jermenija: Haos u Jerevanu: Blokirani svi glavni putevi

Preporučujemo

Više hiljada građana Jerevana blokiralo je puteve glavnog grada Jermenije nakon što je vođa opozicije Nikol Pašinjan pozvao na građansku neposlušnost.

Demonstranti su blokirali nekoliko puteva u Jerevanu, puteve na ulazu u grad, kao i glavni put koji vodi ka aerodromu.

Podsjećamo, Narodna skupština Jermenije održala je u utorak posebnu sednicu na kojoj je trebalo da bude izabran premijer, a jedini kandidat bio je lider opozicije Nikol Pašinjan.

Međutim, Pašinjan nije izabran, za njega je glasalo 45 od ukupno 105 poslanika – osam manje od neophodnih 53 – zbog čega je on za srijedu najavio generalni štrajk.

Pašinjan je pozvao svoje pristalice da blokiraju “ulice, aerodrom, sve”, a na policiju apelovao da se pridruži protestima. Osim toga, naveo je i da će se protestni pokret prerasti u potpunu građansku neposlušnost kroz nenasilje.

Prema jermenskom ustavu, u slučaju da poslanici na prvoj sjednici parlamenta ne izaberu premijera, nova sjednica se zakazuje za sedam dana. Ukoliko ni tada ne bude izabran premijer, parlament se raspušta.

Nova posebna sjednica na kojoj bi trebalo da bude izabran premijer bit će održana 8. maja.

Jermeniju potresa politička kriza od 13. aprila kada su opozicione stranke organizovale proteste zbog kojih je premijer i prethodno dugogodišnji predsjednik te zemlje Serž Sargsjan podnio ostavku 23. aprila.

Pašinjan je prethodno izjavio da će uslijediti “politički cunami” ukoliko vladajuća stranka odbije da podrži njegovu kandidaturu, prenosi b92.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...