Jezive scene iz Afganistana: Skupljaju ljude ispod mostova, šišaju ih na ćelavo

preporučujemo

Nakon što su preuzeli vlast u Afganistanu, Talibani su se krenuli brutalno obračunavati s epidemijom zloupotrebe opojnih droga u toj državi, pri čemu ovisnike okupljaju poput stoke i procesiraju ih na načine koji podsjećaju na koncentracijske logore.

Proteklih su sedmica Talibani provodili racije u glavnom gradu Kabulu, u kojima bi hvatali beskućnike ovisne o lokalno proizvedenim opijatima.

Scene kao iz konc-logora (AFP)

Talibanska policija skupila bi ih ispod mostova i iz parkova, pretukla, i potom bi ih odvela u centar za odvikavanje.

Prvo im oduzimaju svu imovinu – novčanike, noževe, prstenje, upaljače, droge i odjeću – a potom sve oduzeto pobacaju na hrpu i pred njima zapale. Skinu ih u donje rublje i potom im obriju lica i glave, prenosi Jutarnji.

Foto: AFP

Ta je lokacija nekada bila američka vojna baza Phoenix, no danas je centar za odvikavanje u koji se može smjestiti do 1.000 pacijenata. U bolnici se trenutačno nalazi oko 700 ovisnika, a Associated Press izvještava kako lutaju po hodnicima poput duhova, bosi i odjeveni u identične bolničke pidžame. Mnogi boluju i od psihičkih bolesti, te se žale da ih se ne hrani dovoljno. Liječnici iz bolnice kazali su reporterima kako je “glad dio procesa odvikavanja”.

Prema izvještajima medija, bolnica je potrošila svoje zalihe medicinskih opijata koji se koriste kako bi se ublažili simptomi odvikavanja, te osoblje bolnice nije primilo plaću već mjesecima. Zahvaljujući svojim poljima maka, Afganistan je jedna od vodećih država u svijetu u proizvodnji heroina, a posljednjih je godina postala i značajan proizvođač metamfetamina, što je dovelo do epidemije ovisnosti širom države.

Lokalne udruge tvrde kako je u Kabulu između 100.000 i 150.000 ovisnika o heroinu. Za Talibane, radi se o kršenju šerijatskog zakona, zbog čega su se upustili u borbu protiv te pošasti. “Ovo je tek početak,” kazao je za AP čelnik talibanske patrole Qari Ghafoor. “Kasnije ćemo krenuti na farmere, i njih ćemo kažnjavati po šerijatskom zakonu!”

Pročitajte:  Nova stroga pravila talibana: Zabranjeno prikazivanje serija u kojima glume žene

Najnovije

Podnesen zahtjev za smjenu crnogorske vlade, opoziciji fali jedna ruka

skupštinsku proceduru predat je prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore koji je podržalo 40 poslanika opozicije,...