Johnson pozvao EU da ukloni “backstop” aranžman

preporučujemo

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je pozvao Europsku uniju da ukloni kontroverzni “backstop” aranžman iz sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Unije, javlja Anadolu Agency.

Istakao je kako je takav aranžman potpuno neprihvatljiv za jednu demokratsku i suverenu zemlju.

“Mi u Velikoj Britaniji želimo dogovor, tražimo dogovor. I vjerujem da ga možemo postići”, kazao je Johnson na konferenciji za medije nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

“Ali, očito ne možemo prihvatiti trenutni sporazum o povlačenju, aranžmane koji ili razdvajaju Ujedinjeno Kraljevstvo ili nas zaključavaju u regulatorne i trgovinske aranžmane EU-a”, dodao je, misleći na dogovor koji je ranije postigla bivša britanska premijerka Theresa May.

“Dakle, treba se ukloniti backstop aranžman. Ako to uspijemo, tada sam apsolutno siguran da možemo zajedno ići naprijed”, kazao je Johnson.

Merkel je izjavila da je backstop aranžman zamišljen da osigura otvorene granice između članice EU-a, Irske, i Sjeverne Irske tokom tranzicijskog perioda nakon Brexita.

“Ovo je određeni problem koji još nismo riješili. Jednom kada nađemo adekvatno rješenje, taj backstop aranžman, više neće biti potreban“, rekla je Merkel.

“Rekli smo da ćemo možda ovo rješenje naći u naredne dvije godine, ali možda ga možemo pronaći i u narednih 30 dana”, dodala je.

Merkel je naglasila da Njemačka više zagovara uredan izlazak Velike Britanije iz EU-a, napominjući da je Berlin također spreman i za Brexit bez dogovora.

Johnson je više puta ukazao na odlučnost da zemlja s dogovorom ili bez njega do 31. oktobra napusti EU. Ipak, pojedine strane rade na različitim scenarijima kako bi se spriječio Brexit bez dogovora.

Na referendumu održanom 2016. u Ujedinjenom Kraljevstvu, 52 posto ljudi glasalo je za izlazak iz EU, odnosno Brexit.

Najnovije

Koliko je BiH vakcina do sada naručila i platila, a koliko ih je stiglo

Do sada je u Bosnu i Hercegovinu, putem COVAX mehanizma, stiglo 191.220 vakcina protiv COVID-19, što je podatak do...