Još dvije masovne grobnice otkrivene u Ukrajini

Preporučujemo

Ukrajina je otkrila još dvije masovne grobnice u kojima se nalaze tijela stotina ljudi u gradu Izjumu na sjeveroistoku zemlje, koji je Kijev ovog mjeseca oslobodio od ruskih snaga, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je dao svoj komentar u intervjuu za CBS, u kojem je također pozvao na kontinuirani pritisak sankcija na Rusiju, čije su trupe ovog mjeseca razbijene na sjeveroistoku Ukrajine u munjevitoj kontraofanzivi.

Ruske vlasti nisu odmah komentarisale tvrdnju Zelenskog o otkriću još dvije grobnice. Moskva redovno poriče da je počinila zločine u ratu u Ukrajini ili da je ciljala civile, prenosi Reuters.

– Danas sam dobio više informacija. Pronašli su još dvije masovne grobnice, velike grobnice sa stotinama ljudi. Govorimo o malom gradu Izjumu – rekao je Zelenski.

Nakon višemjesečne ruske okupacije, ukrajinske vlasti su ranije ovog mjeseca otkrile veliku grobnicu pored groblja u šumovitom području u Izjumu i pokrenule istragu o okolnostima smrti.

Prošle sedmice su završili ekshumaciju tijela 436 ljudi. Čini se da je većina njih umrla nasilnom smrću, a postoje preliminarne indicije da je njih 30 bilo mučeno, rekao je regionalni guverner.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...