Juncker: Rusija je važan igrač i bez nje nema evropske sigurnosne agende

Preporučujemo

Rusija je važan igrač i bez nje za Evropu nema bezbednosne agende, kaže predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, ističući da Evropska unija i Rusija moraju da ponovo uspostave kontakt i prevaziđu “retoriku hladnog rata” iz prošlosti.

“Moramo naučiti da sa Rusima razgovaramo na ravnoj nozi, gledajući se u oči”, rekao je Juncker u intervjuu holandskom listu Trouw.

- -

Šef EK navodi i da je “njegov prijatelj (ruski predsednik Vladimir) Putin 2014. godine bio veoma neprijatno iznenađen izjavom tadašnjeg američkog predsednika Baracka Obame da je Rusija samo regionalna sila”, prenosi portal Politiko u svom evropskom izdanju.

Juncker je izneo ovaj komentar u trenutku kada su pojačane tenzije između EU i Rusije zbog ruskog prisustva u Siriji, kao i zbog navodne umešanosti Rusije u slučaj trovanja nervnim agensom u Solzberiju i optužbi za rusko mešanje u nacionalne izbore više zemalja, primećuje portal.

Predsednik EK je u intervjuu holandskom listu, takođe, upozorio da moć Evrope na svetskoj sceni opada dok su drugi moćni igrači u usponu.

“Mi, Evropljani, ponekad mislimo da smo gazde u svetu. Zaboravljamo da smo mali i slab deo univerzuma. Gubimo ekonomsku moć. Polako, ali sigurno padamo sa 25 odsto globalnog bruto nacionalnog dohotka na 18 do 16 odsto”, ukazuje on.

- -

EU je, predočava Juncker, i u demografskom smislu na gubitničkoj strani.

“Mi postojimo u kulturnom smislu, ali nismo dominantni. Zato uvek pozivam sve da budu skromniji. Moramo, zapravo, da slušamo ostatak sveta”, objasnio je Juncker.

Uz to, nagovestio je da su neke države članice EU, među kojima je i Holandija, licemerne u kritikama na račun njegovih napora da Komisiji da veću političku ulogu.

“Smešno je što premijeri koji nisu za političku komisiju, uključujući holandskog premijera Marka Ruttea, uvek odmah nas zovu kada imaju problem kod kuće”, zaključuje Juncker.

Izvor: Al Jazeera

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...