Južnoafrička Republika proglasila stanje prirodne katastrofe: Dozvoljeno samo 50 litara vode po stanovniku na dan

Preporučujemo

Vlasti u Južnoafričkoj Republici proglasile su u srijedu stanje prirodne katastrofe u čitavoj zemlji zbog rijetke suše koja već mjesecima vlada u Cape Townu, na jugozapadu zemlje, prijeteći prekidom opskrbe pitkom vodom.

Ova odluka, objavljena u službenom listu, donesena je nakon “ponovne procjene razmjera i težine suše u ovom trenutku”, a od sada će krizom upravljati vlada.

- -

Sada sve državne ustanove imaju dužnost provoditi nužne “mjere i programe pomoći”, navodi se u tekstu odluke koju je potpisao čelnik Državnog središta za upravljanje kriznim situacijama, Mmaphaka Tau.

Cape Town, drugi po veličini grad u Južnoafričkoj Republici, pogođen je najgorom sušom u zadnjih sto godina. Zalihe vode su na najnižoj razini, pa bi slavine uskoro mogle presušiti, piše index.hr.

Taj dan nazvan “Dan bez vode” odgođen je drugi put ovog ove sedmice, pošto se jedno vrijeme očekivao sredinom aprila, objavile su gradske vlasti Cape Towna.

Kako bi taj dan došao što kasnije, oko četiri miliona stanovnika Cape Towna s okolicom pozvano je da troši tek 50 litara vode po osobi na dan, što je količina koja se potroši za trominutno tuširanje.

- -

Ako se “Dan bez vode” dogodi, stanovnici će dobivati vodu na dvjesto mjesta u gradu, najviše 25 litara po osobi na dan.

Gradske vlasti u Cape Townu, gdje većinu ima opozicijska stranka Demokratski savez (DA), na meti su oštre kritike zbog toga što su zanemarile upozorenja stručnjaka i nisu ranije donijele odluku o ograničenju potrošnje.

“Ako u sedmjicama i mjesecima koji dolaze zadržimo potrošnju na ovako niskoj razini, ‘Dan bez vode’ se neće dogoditi”, istaknuo je u srijedu predsjednik DA-e, Mmusi Maimane.

Zadnjih godina je čitava Južna Afrika bila zahvaćena velikom sušom koju je dodatno pogoršao periodični meteorološki fenomen El Nino. Ali, zahvaljujući obilnim kišama zadnjih mjeseci, dobar dio tog područja uspio je obnoviti dragocjene zalihe vode. Područje Cape Towna je iznimka jer glavnina oborina ondje pada u vrijeme zime na južnoj polulopti.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...