Kadeti Granične policije BiH položili svečanu zakletvu

Preporučujemo

Ispred zgrade Glavnog ureda Granične policije BiH u Sarajevu danas je upriličena Svečana ceremonija polaganja zakletve VIII-1 klase kadeta ove policijske agencije.

Stotinu kadeta pohađalo je osnovnu policijsku obuku prvog nivoa i odbranivši završni rad stekli su uvjete za čin „policajac“, za šta su dobili certifikate u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru.

Direktor GPBiH  Zoran Galić u obraćanju novim kolegama i prisutnim zvanicama istaknuo je koliko je u trenutku brojnih izazova za policijsku agenciju na čijem je čelu važno kadrovsko pojačanje.

“Ne dvojim u vašu odlučnost i predanost da prihvatite sve  profesionalne izazove.  Ponosno nosite  policijsku odoru i budite uzor u svojoj obitelji i čitavaj zajednici. Vaša profesija veome je značajna i zahtjevna, a od vas se očekuje da permanetno radite na svom stručnom i profesionalnom usavršavanju, zakonito i dosljedno, ne praveći nikakve razlike prema bilo kome”, rekao je Galić.

Prisutnima se obratio i zamjenik ministra sigurnosti BiH, Mijo Krešić, ocjenivši GPBiH kao jednu od najboljih policijskih agencija u BiH.  Poželio je dobrodošlicu kadetima u sigurnosni sistem BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i GPBiH.

„Vi ste nova snaga GPBiH. Polažate zakletvu i trebate biti svjesni da ste ogledalo BiH i da se kroz vas gradi imidž BiH. Budite pravedni, poštujte zakone i štitite granicu i interese BiH”, istaknuo je Krešić.

Kadeti su se školovali prema novom nastavnom planu i programu, usaglašenom s nastavnim planovima i programima svih policijskih agencija u BiH koji su usklađeni s evropskim standardima.

Nakon uspješno završene obuke i današnjeg polaganja svečane zakletve oni su primljeni u GPBiH  na probni rad od 12 mjeseci. Za najboljeg među njima proglašen je Benjamin Mešanović.

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru 3. septembra 2018. godine počinje školovanje kadeta IX klase GPBiH  (100 kadeta u činu policajac).

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...