Održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija

Preporučujemo

U Tužiteljstvu BiH, održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kojim je predsjedavala v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici agencija za provođenje zakona i pravosudnih institucija sa razine BiH, entiteta i Brčko Distrikta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje u svom djelokrugu rada imaju aktivnosti koje se odnose borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Središnje teme sastanka odnosile su se na procesuiranje kaznenih djela krijumčarenja osoba, jer je evidentno povećanje broja predmeta u ovoj oblasti.

Predstavnici institucija za provođenje zakona, razgovarali su o aktivnostima kojima će se zaštititi sigurnost građana Bosne i Hercegovine, uslijed priliva ilegalnih migranata,  kao i sigurnost migranata i njihov boravak u BiH u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama.

Također, razgovarano je i  potrebnim aktivnostima na zaštiti žrtava trgovine ljudima, naročito malodobnih osoba koje su višestruko ugrožene prilikom nezakonite ekspolatacije za prosjačenje i drugih oblika izrabljivanja.

Agencije za provođenje zakona u BiH, rade na većem broju predmeta koji se odnose na krijumčarenje osoba kao i trgovinu ljudima a u ovim predmetima ostvaruje se intenzivna regionalna i međunarodna suradnja.

U proteklom periodu realizirane su akcije kodnih naziva „Taurus“ i „Ox“, kao velike međunarodnih operacije u borbi protiv krijumčarenja ilegalnih migranata, koje su realizirane u više zemalja, a u kojima su Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH imali intezivnu i značajnu ulogu.

Najnovije

Vojnici Izraela pale zalihe humanitarne pomoći namijenjene Palestincima

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji prikazuje kako pripadnici izraelske vojske pokušavaju da zapale zalihe humanitarne pomoće namjenjene...