– Nakon što smo sagledali sve činjenice od strane pravnog zastupnika i ministra Vranića donijeli smo zaključak da će Vlada KS riješiti radni status prijemom ovih anesteziologa u Opću bolnicu “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, te da će Zavod zdravstvenog osiguranja KS obezbijediti sredstva za plaće tih doktorica – rekao je Forto.

Iz koje stavke će novac biti obezbijeđen i o kojim iznosima se radi, upitali smo Sakiba Katanu, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

– Malo ste me zatekli, i mene je danas sve ovo što se izdešavalo, iznenadilo. Još uvijek sam u Zavodu gdje čekam da na sjednici Skupštine KS dođe na red moja tačka kako bi se uključio u rad – kaže Katana.

Prema njegovim riječima radi se o značajnim sredstvima, ali da u ovom trenutku ne može reći – o kom je iznosu riječ.

– Vidjeli ste da su skupštinski zastupnici na prošloj sjednici, kada je usvajan finansijski plan Zavoda, izdvojili velika sredstva tekuće rezerve u iznosu oko dva miliona i nešto KM. Potencijalno to bi mogao biti neki izvor te vrste finansiranja, ali tekućom rezervom upravlja Upravni odbor Zavoda koji mora donijeti odluku o upotrebi sredstava ukoliko se s te pozicije bude davao novac. No, treba znati da mi nemamo dodatnih izvora – navodi Katana.

Kaže kako u ovom trenutku ne zna koliko će novca biti potrebno za plaće ljekara, te da će sve u narednim danima izračunati nadležne službe u Zavodu.

– Tu neće biti dileme jer ćemo izračunati u marku – koliko će sve koštati. No, odluku, ponavljam, donosi Upravni odbor Zavoda. Vlada KS nama prvo treba dostaviti dopis, jer Zavod neće intervenisati na osnovu vijesti objavljene na televiziji. Čekamo Vladu KS i šta ona odluči mi ćemo postupiti, jer Zavod mora slijediti politiku svog osnivača. Treba znati da Vlada KS nema odakle drugo uzeti pare i ovo je, po meni, logičan slijed koji se nameće kao neko rješenje – kazao je Katana.