Kako je propao dugoročni plan razvoja EPBiH: Dok rudnik Kreka propada, ugalj kupuju iz RS

preporučujemo

Stanje u rudnicima je katastrofalno, bilježi se strahovit pad proizvodnje, na stotine administritivnih radnika je viška, a Elektroprivreda BiH (EPBiH) daje milione RiTE Stanari, iz bh. entiteta RS, za kupovinu uglja.

Sva predviđanja o poboljšanju stanja u rudnicima ostala su mrtvo slovo na papiru strateškog dokumenta koji je izradila EPBiH. U sklopu dugoročnog plana razvoja ovog preduzeća do 2030. godine, prognozirano je  kako će konsolidacija svih rudnika u Koncernu EP BiH dovesti do „pozitivnog poslovanja svakog rudnika najkasnije u 2016. godini“.

Dokument je u svom optimizmu otišao i korak dalje, te je zaključio kako će prognozirano „pozitivno poslovanje“ do kraja 2018. donijeti i nemali plus od 23,6 miliona KM.

Finansijski košmar

Pomenuta prognoza pozitivnog poslovanja rudnika uglja se pretvorila u gigantski finansijski košmar.

Plan razvoja do 2030. godine je predviđao i smanjenje broja zaposlenih u rudnicima u sastavu Koncerna EP BiH, te shodno tome, i povećanje rudničke produktivnosti.

Konkretno, do kraja 2019. godine planirano je da se broj zaposlenih u sedam rudnika Koncerna smanji na 7.211 radnika, a da prosječna produktivnost rudnika naraste na 891 t uglja/zaposlenom. Ipak, ovi planovi su nestali u vrtlozima koruptivnih rudničkih marifetluka i političkog upravljanja.

400.000 tona uglja manje 

U 2021. godini, pad proizvodnje je najizraženiji u RU “Kreka”, pa je tako Elektroprivreda od početka ove godine potrošila 17 miliona KM na ugalj iz RiTE Stanari iz RS, neorikosnovenog izvoznika struje. Elektroprivreda je ovu nabavku opravdala padom proizvodnje koji iznosi 332.419 tona manje u odnosu na važeći plan i ugovor.

Pročitajte:  Zudhija Tokić za Index: Ako EPBiH kupi 620.000 tona uglja iz RS-a, neka RU "Kreka" preimenuje u "Stanari 2"

Novi ugovor o nabavci 100.000 tona uglja od RiTE Stanari, vrijedan 5,6 miliona maraka, potpisan je početkom septembra, 2021. godine.

Podsjećamo, 2016. godine Rudnik Stanari odlučuje prekinuti isporuku uglja Elektroprivredi BiH, a jedan od direktora Zlatan Matko u izjavi za medije obavještava da je najavljeno da će doći do prekida trgovine i da EP BiH nađe rješenje. I našli su, trgovina je nastavljena, a poboljšanje situcije u RU “Kreka” se ne nazire.

Pročitajte:  Žero: Gazda Elektroprivrede je Vlada FBiH, gazda joj je rekao ponašaj se ovako; oko 20 preduzeća već plaća duplo skuplju struju

Zanimljivo je da se u analizi iz 2018. godine vidi da svaka iskopana tona uglja pri prodaji termoelektranama, rudnicima donosi siguran gubitak. Naime, u toku 2017. godine prosječna proizvodna cijena uglja iskopanog u rudnicima Koncerna iznosila je 62,99 KM/t (5,54 KM/GJ), dok je prosječna cijena, po kojoj je JP Elektroprivreda BiH isti taj ugalj kupovala od rudnika za svoje termoelektrane, iznosila 53,50 KM/t (4,817 KM/GJ). Pomnožimo li negativnu razliku u cijenama (9,49 KM/t) sa 4,95 miliona tona uglja kojeg su u 2017. godini elektranama rudnici prodali, doći ćemo do garantovanog godišnjeg gubitka rudnika od 47 miliona KM.

Takse za CO2

Sjenu na stanje u rudnicima, nakratko je bacila najava EPBiH o poskupljenju struje, te se vode pregovori na relaciji Vlada FBiH – EPBiH – Udruženje poslodavaca FBiH. Građani su zabrinuti, privrednici negoduju, a dogovora još nema. Na trećem sastanku će se, između ostalog, a prema najavama ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića razmotriti i naknada za CO2.

Ta naknada je još jedna “sitnica” kojom se EPBiH nije detaljnije pozabavila u svom Dugoročnom planu razvoja, te se vođena motom “ignoriši problem sve dok ne nestane” kalkulacijom CO2 taksi nije zamarala.

Pročitajte:  EPBiH kupuje 620.000 tona uglja iz RS-a: Da li EPBiH gasi Kreku, iz sindikata poručili da je ovo "ključ u bravu"

Očito je kako su ciljevi iz poglavlja “Rudarstvo” Plana razvoja do 2030. godine završili su kao jedan u nizu neostvarenih snova interesno ekonomsko-političkog dua “EPBiH & Vlada FBiH”.

Najnovije

Šarović: Dodik treba ozbiljno da se zamisli nakon izjave Aleksandra Vučića o BiH

Nakon sastanka lidera stranaka opozicije iz Republike Srpske, novinarima se obratio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović. Tri su...