Kako je, u tri dana, pao kancelar Austrije

preporučujemo

Austrijski kancelar Sebastian Kurtz rekao je sinoć da podnosi ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužioci osumnjičili u slučaju korištenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favorizovanje u anketama Kurtza i njegove Austrijske narodne stranke (ÖVP) .

Rekao je da su optužbe protiv njega pogrešne i da bi on lično bio zahvalan kad bi se presumpcija nevinosti odnosila podjednako na sve ljude.

“Važnija mi je moja zemlja od mene”

– I ja sam samo čovjek. Važnija mi je moja zemlja od mene – rekao je Kutz i dodao da se zbog toga morao povući.

– Ono što nam sada treba je stabilnost – kazao je i dodao kako se povlači da spriječi haos i osigura stabilnost.

I dalje planira ostati na čelu svoje konzervativne stranke ÖVP. Inače, krajem avgusta je izašao na unutarstranačke izbore kao jedini kandidat te dobio 99.4 posto glasova.

Sinoć je za svog nasljednika na mjestu kancelara predložio šefa diplomatije Alexander Schallenberga.

Pokrenute dvije istrage, odbacuje optužbe

Državno tužilaštvoo za privredni kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurtza i još nekoliko istaknutih članova ÖVP-a.

Tereti ih da su još 2017. pronevjerili novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka.

Kao protuuslugu je Ministarstvo finansija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na razdoblje iz 2017. prije nego što je Kurz postao šef ÖVP-a, a kasnije i kancelar.

Protiv njega se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibica skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurtz je odbacio krivicu.

Pročitajte:  Lockdown u Austriji, moguće kretanje samo do škole i posla

Na pitanje je li u slučaju da bude osuđen spreman podnijeti ostavku, Kurc je rekao kako je malo vjerovatno da će doći do optužujuće presude.

Optužen da je postavio prijatelja na čelo državnog holdinga

– To ni uz najbolju volju ne mogu zamisliti – rekao je Kurtz.

Državno tužilaštvo, kako tvrdi stranka NEOS, posjeduje protokole dopisivanja preko platformi za komunikaciju koje dokazuju političke dogovore oko postavljanja Kurtzovog prijatelja Tomasa Schmidta na čelo državnog holdinga ÖBAG, koji je suvlasnik kompanija OMV i Telekom Austrija.

Koalicijska vlada ÖVP/FPÖ, na čelu s Kurtzom, prije dvije godine je raskinuta nakon što su čelni političari desno-populističkog FPÖ-a, prije svega predsjednik stranke i tadašnji vicekancelar Christian Strache, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog uticaja stranim investitorima u zamjenu za stranačke donacije.

Pokušaj podmićivanja je snimljen tajno tokom jednog sastanka na Ibici, zbog čega se i čitav kompleks pitanja pokrenutih s tim u vezi naziva afera Ibica.

Pretresli kancelarije u nekoliko ministarstava

Državno tužilaštvo za privredni kriminal je u srijedu izvršilo pretres u nekoliko ministarstava te u samom kancelarskom kabinetu zbog istrage sa sumnjom pronevjere i korupcije protiv Kurtza i još devetero političara među kojima je i nekoliko bliskih saradnika austrijskog kancelara.

– Postoji sumnja da su sredstva iz ministarstva finansija bila utrošena na manipulisana ispitivanja javnog mnijenja koja su bila stranački motivisana – stoji u saopštenju tužilaštva.

Rezultati ovih ispitivanja su, kako je nadalje saopšteno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu “Österreich” i drugim medijima iz ovog koncerna, a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurca.

Kurtz: Ne postoji razlog zbog kojeg bi podnio ostavku

U petak je Kurtz tvrdio da ne postoji razlog zbog kojeg bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicijske vlade, unatoč istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke.

Pročitajte:  Sebastian Kurz se povlači iz politike

Kurtz i njegova Austrijska narodna stranka “sposobni su i žele djelovati”, rekao je, dodajući da će učiniti što god je potrebno kako bi osigurao političku stabilnost.

Unutar stranke Zeleni već nekoliko dana raste otpor ostanku u koaliciji s ÖVP-om i Kurtzom kao kancelarom.

Već se slažu nove koalicije

Čini se da je čelnica socijaldemokrata Pamela Rendi-Vagner  signalizirala da bi Kurtz mogao odstupiti kad je za državnu televiziju ORF rekla da “vanredne situacije zahtijevaju vanredne mjere”.

Rendi-Vagner opisala je savez četiri stranke – socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao “malo vjerovatan, ali moguć”.

Čelnik FPÖ-a Herbert, glasni protivnik vakcinacije protiv virusa korona, zasigurno neće postati ministar zdravstva, rekla je Rendi-Vagner, dodajući da će biti spremna postati kancelarka ako Kurtz bude smijenjen.

Ostale austrijske političke stranke također vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama kako bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora.

Najnovije

Skupština KS: Klub SDA traži ostavku dr. Benjamina Bejtovića

Na današnjem nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici raspravljaju o Informaciji Ministarstva zdravstva KS o smrti djevojčice Džene Gadžun...