Kako podesiti temperaturu klime za manju potrošnju struje?

Preporučujemo

Klima uređaji ovih dana rade punom snagom, a pri tome je bitno znati kako koristiti klima uređaj s maksimalnom uštedom električne struje. Štedite li zaista struju isključivanjem klima uređaja kada vas nema kod kuće ili je bolje ostaviti klimu da radi na istoj temperaturi cijeli dan?

Pretjerano trošenje električne struje ne samo da više košta, nego i uzrokuje veće izgaranje ugljena i drugih fosilnih goriva što pridonosi globalnim klimatskim promjenama. Zbog toga je važno znati na koji je način najbolje koristiti klima uređaj kako bi se maksimalno uštedjela električna energija.

- -

Sistem za rashlađivanje prostora najučinkovitiji je kada radi punom brzinom, a ne kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cijeli dan. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma.

Električnu energiju možete uštedjeti i ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od sedam stepeni).

Prema nekim podacima, klima uređaj troši tri do pet posto manje struje sa svakim stepenom više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, klima-uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni  Celzijevih dok vas nema kod kuće, piše Zadovoljna.hr

Najnovije

Veliki požar na brdu Žuč iznad Sarajeva: Zbog nepristupačnog terena vatrogasci pješke idu na požarište

Večeras je na brdu Žuč iznad Sarajeva došlo do velikog požara koji još uvijek nije ugašen, potvrđeno je za...