Kako roditelji od djece stvaraju manipulatore?

Preporučujemo

Psihologe ljudi često pitaju kako osobe postaju manipulatori.

Svaki roditelj plaši se da ga baš ta sudbina ne sustigne; najveća mora mame i tate je da njihov slatki anđeo jednog dana ne postane okrutni egoista ili narcis koji će manipulirati ljudima dok ne dobije što god poželi ili im slomi srce.

Korijen ovog problema leži u djetinjstvu. Obiteljski psiholog Alexander Shakhov otkrio je najčešće greške roditelja u odgoju zbog kojih djeca postaju manipulatori!

1. Nedosljednost
Danas je važna jedna stvar, sutra druga, prekosutra treća. Danas ovo može, sutra to isto ne može. Na kraju, sve je važno. Ili je sve nevažno. Ovo je najbolji način da u startu uništite stabilnost djeteta i sposobnost da shvati što je važno.

Brzo uči da je nedosljednost u osjećajima, riječima i obećanjima sasvim normalan način života.

2. Emocionalna hladnoća i okrutnost
Vjerujete da iz nježnosti ništa dobro neće izaći, jer djeci je potrebna disciplina. Zahtijevate od njih što više možete. Ne obraćate pažnju na to da su oni samo mala djeca. Vjerujete da su to samo izgovori za kukavice.

Smatrate: Što ste više strogi s djecom, to bolje. Mislite da je u redu tući djecu. Zbog svega toga i oni sami kasnije postaju hladni, okrutni i nasilni manipulatori koji misle samo na sebe.

3. I sami ste manipulator
“U grob ćeš me otjerati! Završit ćeš u sirotištu!” Zvuči poznato? Što se dijete više plaši da ćete ga ostaviti, manje će željeti stvoriti bliske veze u budućnosti.

Nikome neće vjerovati niti će ikoga istinski voljeti. Savršen preduvjet za manipulatora, piše Stil.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...