Kako se ponašati tokom grmljavine: Biciklisti posebno ugroženi

preporučujemo

Građani Sarajeva, ali i ostalih bh. gradova, posljednjih dana su svjedoci nestabilnih vremenskih prilika, pri čemu se skoro svakodnevno u poslijepodnevnim satima suočavaju s jakom kišom i grmljavinom.

U ponedjeljak poslijepodne na nebu iznad Sarajeva sijevale su i munje, što je prilika da podsjetimo na opasnost od ovakvog nevremena.

Podsjetimo, munja je naglo pražnjenje atmosferskog električnoga naboja koncentriranog u olujnim, grmljavinskim oblacima, povezano s pojavom snažnog bljeska i snažnoga zvučnog udara – groma.

Unutar grmljavinskih oblaka, električni potencijal naraste i do tri miliona volti, pa zrak više nije dovoljan izolator.

Potrebne su samo tri milisekunde da munja zahvati ljudsko tijelo “strujom” od 300.000 ampera. Poređenja radi, struja u kućnoj utičnici iznosi maksimalno 16 ampera.

Kako se zaštititi? Potpunu sigurnost nude samo zatvorene prostorije, najbolje opremljene gromobranima.

Izbjegavajte zaštitu ispod stubova i drveća! Uzgred, munja ne pravi razliku između različitih vrsta stabala.

Držite se na udaljenosti od barem bar jedan metar, najbolje tri metra od svih objekata, a deset metara od drveća. 

Posebno važno: U slučaju grmljavine odmah siđite s bicikla! Metalni dijelovi bicikla provode električnu energiju, a gume i ručke nisu dovoljan izolator. Ne samo to, ne dodirujte bicikl tokom nevremena, piše radiosarajevo.

Najnovije

BAJROVIĆ OTKRIVA MRAČNI PLAN DODIKA I ČOVIĆA: “Institucije će potpuno paralizovati, a BiH dovesti u situaciju da su prijedlozi iz ‘non papera’…”

Hrvatski "non paper" koji je izašao nekoliko dana prije tzv. "non papera" koji su objavili slovenački mediji, a za...