Kako se ponašati tokom grmljavine: Biciklisti posebno ugroženi

Preporučujemo

Građani Sarajeva, ali i ostalih bh. gradova, posljednjih dana su svjedoci nestabilnih vremenskih prilika, pri čemu se skoro svakodnevno u poslijepodnevnim satima suočavaju s jakom kišom i grmljavinom.

U ponedjeljak poslijepodne na nebu iznad Sarajeva sijevale su i munje, što je prilika da podsjetimo na opasnost od ovakvog nevremena.

- -

Podsjetimo, munja je naglo pražnjenje atmosferskog električnoga naboja koncentriranog u olujnim, grmljavinskim oblacima, povezano s pojavom snažnog bljeska i snažnoga zvučnog udara – groma.

Unutar grmljavinskih oblaka, električni potencijal naraste i do tri miliona volti, pa zrak više nije dovoljan izolator.

Potrebne su samo tri milisekunde da munja zahvati ljudsko tijelo “strujom” od 300.000 ampera. Poređenja radi, struja u kućnoj utičnici iznosi maksimalno 16 ampera.

Kako se zaštititi? Potpunu sigurnost nude samo zatvorene prostorije, najbolje opremljene gromobranima.

- -

Izbjegavajte zaštitu ispod stubova i drveća! Uzgred, munja ne pravi razliku između različitih vrsta stabala.

Držite se na udaljenosti od barem bar jedan metar, najbolje tri metra od svih objekata, a deset metara od drveća. 

Posebno važno: U slučaju grmljavine odmah siđite s bicikla! Metalni dijelovi bicikla provode električnu energiju, a gume i ručke nisu dovoljan izolator. Ne samo to, ne dodirujte bicikl tokom nevremena, piše radiosarajevo.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...